Poslanci TOP 09 uctili památku Václava Havla

20. 12. 2011

Poslanecká sněmovna na dnešním smutečním zasedání uctila památku Václava Havla. Zvláštní pietním shromáždění zahájili poslanci minutou ticha, poté si připomněli některé výroky exprezidenta, jimiž oslovoval v průběhu let zákonodárce. Václav Havel poprvé předstoupil jako prezident samostatné České republiky před poslance nově vzniklé Poslanecké sněmovny 23. února 1993. Část posledního prezidentského projevu Václava Havla k zákonodárců z 15. ledna 2003 si politici připomněli ze zvukového záznamu:

"Dámy a pánové, nejde vůbec o to, zda budeme zítra pochváleni nebo pohaněni v novinách či v průzkumech veřejného mínění. Do svých funkcí jsme přece nebyli - já kdysi a nedávno vy všichni - zvoleni proto, abychom se všem neustále líbili. Byli jsme do nich zvoleni v naději, že budeme dělat to, co je podle našich vědomostí a podle našeho upřímného přesvědčení v dlouhodobém zájmu lidského společenství jako celku, co je v zájmu svobody, bezpečnosti a důstojnosti nás všech , co je v zájmu našeho života v míru a prosperitě . Vážení přítomní, děkuji vám za pozornost a přeji vám všechno dobré."

Na závěr zazněla česká hymna. Už v předsálí poslanci předstupovali před fotografii Václava Havla, kde se poklonili a také podepisovali do kondolenčních listin. Poslanci klubu TOP 09 a Starostové přišli na smuteční zasedání s podobiznou Václava Havla na klopě.

TOP 09

V Praze 20. 12. 2011

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme