Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii

20. 12. 2011

"Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii," zní návrh zákona, který včera schválila na svém mimořádném jednání vláda. Návrh má v parlamentu velkou šanci na schválení, a to i přes to, že část politiků se domnívá, že k ocenění zásluh bývalého prezidenta není žádného zákona třeba.

Návrh předloží vláda Sněmovně s žádostí, aby ho schválila ve zkráceném jednání, tedy hned v prvním čtení. Poslanci se k svému prvnímu řádnému jednání sejdou poslední lednový den, zákon by tak mohl být přijat v březnu.

Zatím Masaryk, Beneš a Štefánik

„Vláda si je vědoma výjimečnosti osobnosti Václava Havla nejen jako prvního prezidenta, ale především morální autority a symbolu celospolečenských změn,“ zdůvodnil návrh na tiskové konferenci premiér Petr Nečas (ODS).

Jak dodal, Havlovy zásluhy překračují hranice země. Patří k nejvýznamnějším osobnostem v novodobých dějinách, zasadil se o pád komunismu.

Proto se podle premiéra vláda rozhodla Havla zařadit po bok prezidentů Tomáše Garrigue Masaryka a Edvarda Beneše. Masarykovy zásluhy o stát ocenil parlament ještě za jeho života v roce 1930 při příležitosti prezidentových 80. narozenin. Beneše ocenili poslanci v dubnu 2004. V obou případech se v zákonech říká, že se prezident „zasloužil o stát“.

Třetím československým politikem, který se dočkal na počátku devadesátých let zákona k uznání svých zásluh, byl slovenský politik a generál Milan Rastislav Štefánik. Návrh zákona podpoří také Věci veřejné. Podle místopředsedkyně Sněmovny i VV Kateřiny Klasnové jsou Havlovy zásluhy o stát nepopiratelné. „I kdyby to nebylo řečeno zákonem. Ale jde o vyjádření úcty, a proto zákon podpoříme,“ řekla Právu.

"Existuje-li zákon o zásluhách Masaryka a Beneše, pak je možné hovořit i o podobě zákona, který by ocenil i zásluhy Václava Havla," řekl Právu šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Komunisté zdrženliví

Šéf TOP 09 a vicepremiér Karel Schwarzenberg na vládní tiskové konferenci připomněl, že "všichni, kdo zažili listopad a prosinec 1989, si nyní uvědomují, jakou ztrátu teď utrpěli. Český národ a celá Evropa ztratily opravdu nejvýznamnějšího člověka," prohlásil.

Zdrženlivý postoj k návrhu včera zaujal předseda klubu KSČM Pavol Kováčik: „Václava Havla nelze srovnávat s Masarykem. I když teď slyšíme na něho jen oslavné tirády, byla jeho osobnost rozporuplná. Ten zákon, pokud vůbec má být, musí být velice obecný, aby nezpůsobil více škody než užitku,“ uvedl a dodal, že on by spíše zákon nepřijímal.

(ada, nig)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme