Poslanci TOP 09 provedli sněmovnou ukrajinské sirotky

22. 12. 2014

Ukrajinské sirotky z oblasti města Dunajevcy dnes přivítali, a také provedli sněmovnou poslanci TOP 09. Některé děti prožijí letošní Vánoce přímo s rodinami politiků. Horní komoru jim ukázal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a poslankyně Nina Nováková.

„Podali jsme jednou ruku na partnerství a teď ji jen tak nestáhneme. Musíme se chovat lidsky zvlášť v této situaci, byť je jakkoliv a pro mnoho lidí nepřehledná,“ míní poslankyně Nina Nováková. Poslankyně ještě jako místostarostka Brandýsa nad Labem komunikovala s městem Dunajevcy na Ukrajině. Město za jejího vedení organizovalo výměny mezi místními školami. Do Prahy nyní přijely děti právě z tohoto města, které přišly o rodiče v současných bojích na Ukrajině. Několik z nich prožije Vánoce přímo u poslankyně doma, společně s její rodinou.

„Za všechny poslance TOP 09 mohu slíbit, že naše podpora Ukrajině bude pokračovat,“ řekl ve sněmovně dětem i jejich doprovodu místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ve sněmovně se s dětmi i s politiky TOP 09 potkal také šestnáctiletý chlapec Alexandr Kozlovski z oblasti Dunajevců, který při událostech na Majdanu vlastním tělem zachránil matku s dítětem. Tento čin ho málem stál život, který mu nakonec zachránili čeští lékaři. Přestože přišel o nohu, studuje dnes už jako azylant v Praze střední školu. V době, kdy ještě ležel vážně nemocný v pražské nemocnici, mu poslankyně Nina Nováková přinesla knihu češtiny, aby se mohl začít připravovat do své české školy.

Poslankyně už v září pořádala ve sněmovně seminář na téma nenávistných projevů na Internetu, kterého se účastnili ukrajinští studenti. Pomáhala už dříve také lékařům z Dunajevců, kteří se rozhodli v Česku v době ukrajinské krize pracovat.

Tiskové oddělení TOP 09

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme