Poslanci se zastali nespravedlivě stíhaných a pronásledovaných. Zapojili se do maratonu psaní dopisů

15. 12. 2021

V některých zemích se odlišný názor trestá. Právníci, reportéři, aktivisté, ale i účastnicí demonstrací jsou neprávem vězněni a perzekvováni po celém světě. Právě proto se Poslanecká sněmovna zapojila do každoročního maratonu psaní dopisů, které pořádá Amnesty International. Ve sněmovně vzniklo podpisové místo, které umožňují poslancům připojit své podpisy, a ze své pozice tak podpořili mezinárodní tlak na autoritářské státy. Cílem maratonu je pomoc lidem perzekuovaným za své aktivity v rámci boje za dodržování lidských práv. Do aktivity Amnesty International se může zapojit každý.

„Letošní maraton psaní dopisů je obzvlášť symbolický. Probíhá v období krátce před desetiletým výročím úmrtí Václava Havla. Ráda bych v této souvislosti vzpomenula jeden z jeho výroků: „Je na každém z nás, aby se snažil. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy.“ Všechny nespravedlivě stíhané a vězněné osobnosti, kterým je věnován letošní maraton psaní dopisů, žijí konají v jeho duchu. Tito političtí vězni a utlačovaní chtěli jen pravdivě mluvit o výzvách, které řeší současný svět, například o viru covid-19 v Číně či o životním prostředí. Napsat vládám států, které tyto vězně nespravedlivě perzekuují, že toto porušování základních lidských práv a svobody slova je nepřípustné, pokládám za občanskou povinnost a velmi ráda se maratonu Amnesty International zúčastním,“ vysvětluje předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Ochranu lidských práv, ale také bezmocnost související s bezprávím vnímám z pohledu advokátky a političky jako základní stavební kameny veškeré mé dosavadní práce. Politické perzekuce bývají často zahalovány pod roušku zdánlivého právního státu, což je snaha diktatur. Jako politička bych si přála efektivnější a razantnější řešení, ale ne vždy je to možné. Proto alespoň symbolické vyjádření podpory hraje velkou roli a považuji to za velmi důležité. Já i moji poslanečtí kolegové vnímáme respekt k lidským právům jako základní hodnotu. Tímto bych chtěla poděkovat Amnesty international za jejich iniciativu, která nese název Maraton psaní dopisů. Velmi rádi jsme se k této každoroční akci připojili a za poslanecký klub ODS sepsali celkem 61 dopisů, které směřujeme především do Běloruska a Číny,” říká poslankyně ODS Eva Decroix.

„Jako politici nemůžeme mlčet, pokud se někde ve světě děje bezpráví. Nemůžeme se tvářit, že se nás nespravedlivé pronásledování a stíhání lidí z jiných zemí netýká. Péče o lidská práva je naší povinností, protože jednou to mohou být i naše práva a náš problém. Jsem proto velmi ráda, že se i lidovečtí poslanci k iniciativě psaní dopisů připojili,“ uvedla poslankyně KDU-ČSL a členka Výboru pro sociální politiku Marie Jílková.

„Bezpráví kdekoliv na světě by nás mělo zajímat, protože nezná hranice, nemůžeme si dovolit ignorovat utrpení jiných lidí jen proto, že žijí daleko od nás. Měli bychom se zajímat o každý lidský život a udělat vše pro to, abychom ho ochránili. Nejen dopisem, který může pomoci lidem v jiných zemí, ale i tady, u nás. Tématy, která právě Amnesty International zvedá - domácí násilí, sexualizované násilí. Máme štěstí, že žijeme v zemi, kde ctíme demokratické hodnoty. Přes to máme na čem pracovat a pomáhat lidem, na které systém zapomíná a nedokáže jim efektivně pomoci,“ říká 1. místopředsedkyně zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Barbora Urbanová z hnutí STAN.

„Je správné postavit se za lidi, kteří jsou pronásledovaní kvůli obraně práv a hodnot nebo za jakoukoliv nespravedlnost. Maraton psaní dopisů pořádaný Amnesty International již mnohokrát vyústil k propuštění nespravedlivě pronásledovaných a je jednou z účinných forem pomoci. Zřízení podpisového místa v Poslanecké sněmovně vnímám jako politickou podporu občanské společnosti, která je při obraně základních lidských práv klíčová. Děkuji Amnesty International, že tuto akci každoročně pořádá a zaštiťuje a děkuji všem, kteří se do ní nějakým způsobem zapojili,“ dodává poslankyně Pirátské strany Klára Kocmanová.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme