Pomáháme vědě, přidáváme učitelům a lidem v sociálních službách

12. 12. 2017

TOP 09 navrhne konkrétní změny ve státním rozpočtu na příští rok. Její poslanci chtějí například změnit rozdělování peněz na vědu nebo více peněz pro učitele a pracovníky v sociálních službách. Návrhy k rozpočtu se týkají také církevních škol, stavu vysokoškolských kolejí či podpory Ústavu pro studium totalitních režimů.

„TOP 09 setrvává na svém stanovisku, že návrh státního rozpočtu má nejenom nezdůvodnitelně vysoké výdaje, ale jednotlivé rozpočtové priority navíc neodpovídají deklarovaným vládním prioritám. V rámci druhého čtení proto budeme usilovat o navýšení položek u vědy a výzkumu, vzdělávání a zajištění sociálních služeb pro seniory či hendikepované,“ uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Místopředseda poslanců TOP 09 František Vácha navrhuje zvýšit výdaje na vědu a výzkum o jednu miliardu korun. V dalším návrhu chce přesunout peníze mezi jednotlivými kapitolami, které slouží k podpoře vědeckého bádání a inovací.  „Podpora výzkumných organizací v návrhu státního rozpočtu neodpovídá jejich skutečně dosaženým výsledkům, ale pouze osobnímu jednání zástupců některých institucí s ministerstvem financí. To je v rozporu se zákonem a je nutné to napravit,“ říká František Vácha, poslanec a děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Více peněz, konkrétně 7,5 miliardy chce TOP 09 v rozpočtu vyčlenit také na platy učitelů v regionálním školství. „Po plošném zvýšení platů o 15 procent všechny školy neměly dost peněz a musely proto učitelům snižovat osobní ohodnocení, aby mohly dodržet nové tarify. Stát proto musí poslat školám více peněz. Chceme, aby ředitelé měli možnost ohodnotit kvalitní učitele a motivovat je k tomu, aby ve školství zůstali,“ říká poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Peníze pro učitele by se převedly z kapitoly ministerstva zemědělství z podpory agropotravinářského komplexu.

Poslanecký klub TOP 09 také jednotně podporuje návrh na zvýšení platů lidem pracujícím v sociálních službách, na kterém se shodli zástupci stran v sociálním výboru sněmovny. „Platy v sociálních službách dlouhodobě neodpovídají potřebnosti a nasazení lidí, kteří každý den pečují o seniory nebo hendikepované. Proto rozhodně podporujeme, aby se platy pracovníků v této oblasti zvýšily teď o 10 procent, a příští rok budeme usilovat o další peníze na jejich mzdy,“ uvedla místopředsedkyně klubu poslanců TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Další změnou, kterou navrhuje poslankyně Helena Langšádlová, se také týká platů pedagogů. Chce, aby stát přispěl na platy učitelů v soukromých a církevních školách, které se odvíjí právě od veřejných škol. TOP 09 myslí také na zázemí studentů a jejich občanské uvědomění. Nejmladší poslanec Dominik Feri žádá více peněz na obnovu kolejí a menz. Za prioritní pro mladou generaci také považuje uvědomění si vlastní minulosti a posílení role občanské společnosti. Proto chce silněji podpořit činnost badatelů v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Praha 12. prosince 2017

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09