Polčák: Navrhuji pozastavit Rusku jeho členská práva v Radě Evropy

25. 3. 2014

Poslanec a kandidát do Evropského parlamentu Stanislav Polčák navrhl spolu s dánským liberálním poslancem Michaelem A. Jensenem a dalšími poslanci pozastavit členská práva Ruské federace v Parlamentním shromáždění Rady Evropy (RE). Návrh usnesení podepsala také další česká poslankyně za TOP 09 Gabriela Pecková, která má v Parlamentním shromáždění RE status náhradníka.

Je zcela v rozporu se základními principy Rady Evropy, pokud jeden její člen napadne jiný členský stát a poruší jeho územní celistvost. Tento útok a porušení celé řady norem mezinárodního práva musí mít zásadní důsledky, jinak hodnoty Rady Evropy, jež zavázala dodržovat nejen ČR, ale i Rusko, budou jen prázdná slova. Navrhujeme ihned zbavit Ruskou federací hlasovacích práv v Radě Evropy,“ říká poslanec Stanislav Polčák, který je spolu s Jensenem řádným členem Parlamentního shromáždění RE.

Návrh předložený dánským poslancem Michaelem A. Jensenem v pátek podpořilo více než 50 poslanců napříč Evropou a politickým spektrem. O návrhu bude hlasovat Parlamentní shromáždění zřejmě 8. dubna.

Michael Aastrup Jensen zdůrazňuje, že je důležité mít dialog a úzkou spolupráci s Ruskem. „Ale je obtížné pokračovat v dialogu, kdy Rusko nerespektuje mezinárodní pravidla a místo toho používá vojenskou sílu proti svým sousedům. Ukrajina má právo určovat svou vlastní budoucnost bez vměšování z Moskvy,“ říká Jensen.

Postoj českých zástupců za TOP 09 podpořil také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, podle kterého Rusko podepsalo množství mezinárodních závazků a také Chartu Rady Evropy, ovšem postup prezidenta Putina závazky jeho země zcela ignoruje.

Zástupci Ruska pak ovšem nemohou jezdit na zasedání organizace, která má podporovat spolupráci a mírové soužití mezi evropskými zeměmi a hájit lidská práva. Rada Evropy se zase nemůže tvářit, že se nic nestalo. Jsem rád, že v řadách TOP 09 a Starostů jsou poslanci, kteří ruskému medvědu ukazují, že nejsme tak bezmocní,“ vyzdvihl předseda Schwarzenberg.

Ruské federaci už jednou byla hlasovací práva odňata z důvodů ruských vojenských aktivit v Čečensku v r. 2000. „Pozastavení členských práv je v rámci Rady Evropy nejpřísnější sankce vedle vyloučení. Přijde mi absurdní hlasovat různé návrhy rezolucí o ochraně lidských práv s poslanci země, kteří podporují tak zásadní porušení stejných hodnot a svrchovanosti svého souseda,“ uzavřel Polčák. Ten také doufá, že návrh podpoří více českých poslanců v Radě Evropy. O návrhu na pozastavení hlasovacích práv Ruska v Radě Evropy již informoval předsedkyni české delegace v Radě Evropy Danu Váhalovou (ČSSD).

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

Volby: