Polčák: Místní politici nesmí být pokusnými králíky výkladu zákonů

Stát musí více respektovat právo na samosprávu, které zaručuje Ústava čr. Zájmy jednotlivých obcí a jejich specifické podmínky má více ohlídat novela zákona o obcích. Zákon, který předložili poslanci Stanislav Polčák a Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové), by v praxi znamenal, že státní orgány budou akceptovat rozhodnutí obcí řídit se i jinými motivy než jen prvoplánovým ziskem. Sněmovna by se zákonem měla zabývat v září.

4. 7. 2014

Policie dnes běžně trestně stíhá komunální politiky i v případech, kdy nevybrali nejlevnější firmu nebo dokonce za to, že pouze zvažovali přidělit zakázku, která nebyla ze všech známých nabídek finančně nejšetrnější. Příkladem může být kauza dlouholetého úspěšného starosty Lipna nad Vltavou, který byl stíhán za údajně nevýhodný prodej obecních pozemků. „Nebyl jsem stíhán za to, že jsem udělal něco špatně, ale za to, že jsem si nepočínal ještě lépe. Přitom je prokazatelné, že nejen z dlouhodobé, ale i z krátkodobé perspektivy bylo naše tehdejší rozhodnutí pro obec to nejlepší.,“ říká starosta Zdeněk Zídek, kterého soud zprostil obžaloby.

Počet trestních kauz místních politiků roste (v roce 2013 bylo zahájeno trestního řízení u více než 50 komunálních politiků) a využití trestního práva je u mnohých sporné. Přístup policie k obdobným případům se mnohdy diametrálně liší, říká jeden z autorů novely nyní poslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové). Na téma trestní odpovědnost komunálních politiků uspořádal v květnu ještě jako český zákonodárce seminář. Právě tam se v diskusi k úpravě zákona přiklonil i autor trestního zákoníku a předseda senátu Nejvyššího soudu Pavel Šámal. „Víme o mnohých příkladech, z nichž je jasné, že výklad zákona je nepřiměřený. Právní předpisy by měly aplikovat se zdravým rozumem. Ti, kdo odvádí dobrou službu svým občanům v obcích a městech, by neměli být pokusnými králíky výkladu zákonů,“ uvedl Polčák.

Současné znění zákona o obcích nahrává sporným výkladům a v praxi pak dochází k absurditám. Například nakládání s majetkem obce se posuzuje pouze podle krátkodobé ekonomické výhodnosti. Poslanci se rozhodli uzákonit další kritérium, které v odůvodněných případech může převládnout nad kritériem momentálního zisku. „Tím je důležitý zájem obce, protože ekonomický zisk může být z dlouhodobého pohledu méně významný než rozvoj nebo vyřešení sousedských vztahů,“ dodala poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

4. 7. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme