Polčák: Evropská komise nabízí řešení, Jurečkův plán je mimo realitu

Zakázat dovoz příliš levných potravin z jiných členských států do České republiky jako řešení důsledku sankcí EU vůči Rusku je naprosto nereálné. Tento nápad českého ministra zemědělství Mariana Jurečky je z pohledu evropského práva mimo realitu, říká europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové).

4. 9. 2014

Vyplynulo to z dnešního jednání výboru pro zemědělství a rozvoj venkova EP. Zítra se v Bruselu uskuteční jednání ministrů zemědělství členských zemí. Dnešní diskuse se zástupcem Evropské komise o ruském zákazu dovozu potravin z EU se zúčastnil europoslanec Stanislav Polčák, jediný český zástupce v tomto výboru. "Pan ministr, zaslepen touhou po snadných politických bodech, si nejspíš vůbec nepoložil otázku, zda je takový postup v souladu s evropským právem. Odpověď je jasná: evropské právo takový postup neumožňuje," říká europoslanec Stanislav Polčák.

Podle něj může členský stát zakázat dovoz potravin z důvodu ochrany veřejného zdraví, ale ne proto, že se mu dovozy z jiných členských států zdají dumpingové a příliš levné. „Pokud by měl pan ministr Jurečka důkazy o tom, že výrobky dovážené z jiného členského státu EU jsou neoprávněně dotovány, musel by v souladu s pravidly EU o státní pomoci podat stížnost na Evropskou komisi a ponechat šetření a rozhodnutí na ní," upozorňuje právník Polčák.

Výbor se dnes shodl na tom, že je nutné podniknout další kroky na podporu zemědělců postižených ruskými sankcemi. Nejvážnější je situace v sektoru výroby mléka. Jako řešení se nabízí finanční podpora výrobcům sýrů a mléka, která by pokryla náklady na skladování, případně zavedení vývozních náhrad pro mléko a mléčné výrobky nedodané na ruský trh.

Některá z navrhovaných opatření:

  • rozšíření programů typu ovoce a mléko do škol
  • rozšíření plateb zemědělcům postiženým sankcemi
  • využití nástroje stabilizace příjmů v programech rozvoje venkova
  • na národní úrovni daňové úlevy pro zemědělce

Členské země ale musí dodržovat platné předpisy a princip jednotného trhu EU. "Obávám se, že se pan ministr chtěl zalíbit domácím zemědělcům. Vyzývám ho proto, aby na zítřejším jednání ministrů plán nezmiňoval, pokud nechce sobě i České republice uříznout ostudu a sobě zachránit vyjednávací pozici,“ dodal Polčák.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

4. 9. 2014

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Témata: EU, Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme