Pecková: Děti může před sexuálním násilím ochránit i malá změna školních osnov

10. 11. 2015

Poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09) vyzvala ministryni školství, aby doporučila školám zařadit do výuky sexuální a vztahovou výchovu. Česko se letos připojilo k mezinárodní úmluvě o boji proti sexuálnímu násilí na dětech. Právě informace, které by děti dostaly ve školách, by mohly být účinnou prevencí proti nebezpečí zneužití například na internetu.

Poslankyně to řekla dnes v Poslanecké sněmovně na semináři s názvem Úmluva o boji proti sexuálnímu násilí na dětech v praxi. O možných nebezpečích diskutovali čeští i evropští psychologové a sexuologové, právníci i policejní specialisté na online prostředí. Je velmi důležité, aby děti získaly už ve škole informace o tom, co je a není sexuální zneužívání. Mnohdy totiž ani netuší, že na internetu komunikují s někým, kdo tu tenkou hranici mezi zábavou a zneužíváním překročil. Sociální sítě jsou dokonalým katalogem potenciálních obětí. Prevencí jsou jednoznačně informace, které by měly dostat už ve škole,“ řekla poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09).

Místopředsedkyně sociálního výboru Sněmovny Gabriela Pecková (TOP 09) letos prosadila v českém Parlamentu přijetí Úmluvy proti sexuálnímu násilí na dětech, tzv. Lanzarotské konvence. Česko bylo poslední zemí, které se k této rezoluci připojilo. Úmluva obsahuje definice i postupy a nástroje, jak zneužití oznamovat, prokazovat nebo jak vzdělávat děti v sexuální a vztahové výchově.

Měli bychom tuto úmluvu naplňovat. Není na to třeba psát zákony nebo vydávat vyhlášky, stačí doporučení a výzva školám, aby samy zařadily sexuální a vztahovou výchovu do vzdělávacího programu. Pokud by ale ministerstvo školství zpracovalo koncepci pro jednotlivé vzdělávací stupně, zavedení by tím jen urychlilo,“ míní poslankyně Pecková, podle které by se mělo začít už v mateřských školách. Na konferenci experti představili materiál, který se věnuje vzdělávání nejmenších dětí. Na prvním stupni by se vztahová a sexuální výchova měla vyučovat jako součást několika předmětů, u starších dětí se může být učit ve vzdělávací oblasti Člověk a společnost, pod kterou patří např. občanská výchova nebo člověk a zdraví, kam spadá předmět výchova ke zdraví.

Poslankyně Gabriela Pecková je českou zástupkyní v Radě Evropy, která nově stanovila 18. listopad Evropským dnem boje proti sexuálnímu násilí na dětech. 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 10. listopadu 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme