Otázky pro ministra Arenbergera

14. 4. 2021
  • Jaká platí pravidla pro shromažďování osob a pro sportování?
  • Změníte po vyjádření policie, že nebude hlídat omezení shromažďování, nařízení, které zřejmě nemá oporu v zákoně?
  • Kdy vláda předloží vlastní plán návratu do normálu?
  • Od kdy a jakým způsobem budou moci lidé žádat o odškodnění?

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger bude dnes na plénu Poslanecké sněmovny od 18:30 odpovídat na otázky poslanců. Poslanci TOP 09 budou trvat na odpovědích na zásadní otázky. Nový ministr za krátkou dobu svého působení vytvořil chaos v platných opatřeních a opět jsme v situaci, kdy občané neví, jaká omezení přesně platí. Tuto nejistotu je třeba ukončit.

„Pan ministr nastoupil do funkce a již vyvolal rozruch. Budeme se ptát na opatření týkající se shromažďování, které je právně pochybné a ministerstvo jde svým výkladem nad rámec pandemického zákona,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Dominik Feri. „Hrozí, že opatření bude úspěšně napadnuto u Nejvyššího správního soudu,“ dodává.

„Připravili jsme již před měsícem komplexní plán návratu k normálu. To je úkol především pro vládu. Ta jej ale doteď nebyla schopna splnit. Budeme chtít vědět, kdy vláda konečně předloží vlastní plán. Opatření musí být předvídatelná,“ uvádí poslanec Feri.

„Do pandemického zákona jsme prosadili úpravu náhrady škody za opatření. Ministryně financí slíbila, že vše bude připraveno a lidé, na které opatření dopadlo, budou moci žádat o odškodnění. Ověříme, zdali ministryně svému slibu dostála,“ uzavírá Feri.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Štítky
Osobnosti: Dominik Feri
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme