Odpovědní důchodovou reformu využijí

Současný penzijní systém není udržitelný. Odkládání důchodové reformy bylo nezodpovědným prodražováním nutných kroků a ohrožováním těch nejpotřebnějších. Letošní Volební kampaň nepochybně vytvoří prostor pro spekulace ohledně výhodnosti nového systému. A je tak nutné vysvětlit, že důchodová reforma nabízí v podobě druhého pilíře následující výhody:

28. 8. 2012
  • Peníze zůstávají na osobním účtu a dědí se.       

A to jak v průběhu spoření, tak během čerpání, pokud občan bude chtít zabezpečit své nejbližší.

  • Jasné a velmi přísné regulace ze strany státu.

Přestože žádný penzijní fond za sedmnáct let jejich existence nezkrachoval, budou nové fondy ještě bezpečnější. Peníze občanů se striktně oddělí od majetku fondů, na vše bude navíc dohlížet Česká národní banka.

  • Větší kontrola hospodaření ze strany klienta včetně ročního výpisu.

Není pravda, že by stát nad druhým pilířem neměl kontroluDruhý pilíř shrnuje to dobré z obou dosavadních způsobů spoření na penzi,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek a vysvětluje: „Úspory lidí zde budou hlídány velmi přísně, jako v případě průběžného pilíře, klient fondu ale bude mít zároveň daleko větší kontrolu nad tím, co se s nimi děje, tak jako ve třetím pilíři. O tom, že z druhého pilíře peníze nikam nemizí, budou konečně klienti informováni každoročním bezplatným výpisem, který zmapuje veškeré pohyby na důchodovém i majetkovém podúčtu.“

Zásadním přínosem navrženého systému je možnost naspořené prostředky ve druhém pilíři dědit, což státní důchod nedovoluje,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Zatímco v průběžném pilíři, nehledě na to, kolik občan do systému za svůj život odevzdal, z něj získá zpět pouze to, co vyčerpá ve formě starobního důchodu, ve druhém pilíři peníze zůstávají,“ dodává. Občan má navíc možnosti nastavit čerpání našetřených peněz z II. pilíře tak, aby zabezpečil své nejbližší. A to buď na tři roky po jeho smrti, nebo v případě náhlého úmrtí v době do dvaceti let po odchodu do důchodu.

 „Třetí pilíř funguje v České republice bezproblémově již sedmnáct let. Peníze ve druhém pilíři budou ale uloženy ještě bezpečněji,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého budou prostředky ve fondech druhého pilíře přísně odděleny od ostatního majetku správce, tedy penzijní společnosti. Na veškeré hospodaření s majetkem klientů navíc bude dohlížet Česká národní banka. „Bude tedy uplatněn princip, kdy je zneužití prostředků prakticky vyloučeno,“ shrnuje Miroslav Kalousek.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 28. 8. 2012

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme