Odmítněte zákon o referendu, vyzvali politici TOP 09

27. 2. 2018

TOP 09 považuje zákon o obecném referendu za nebezpečný pro demokracii v zemi. Její poslanci budou proti jeho přijetí a vyzvali, aby sněmovna navrženou normu odmítla. „Zkratkovitá řešení typu referend nejsou odpovědná a velmi často vítězí jeden názor nad druhým jen velmi těsně. Politika není černobílá,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

TOP 09 nepovažuje za odpovědné přijímat zákon o obecném referendu, protože mimo jiné může ohrozit bezpečnost země. V jednom rozhodnutí by mohla Česká republika vystoupit z NATO, odejít z Evropské unie nebo zcela rozbít ústavní systém. „Návrh poslanců SPD umožňuje změnit Ústavu ČR bez jakéhokoliv omezení, a to je velká hrozba. Už to, že referendum nedává prostor k dialogu, který je základem demokracie, je problematické. Možnosti jsou zde pouze ´ano´ nebo ´ne´. Nedává prostor politikům, které si voliči vybrali jako své zástupce, aby našli kompromisní nebo zcela nové řešení problému,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Při diskuzích o zavádění obecného referenda dnes zaznívá, že by z něj měly být vyjmuty otázky zahraniční politiky, a tím že budou všechny možné problémy vyřešeny. To ale není pravda. Pokud obecné referendum jednou zavedeme, byť s výjimkami, hrozí, že předmětem dalších politických jednání bude v budoucnosti rozšíření oblastí, o kterých bude možné referendem rozhodovat. Dnes bychom tak spustili proces, na jehož konci skončíme mimo vyspělou Evropu a v náručí Ruska. Také proto TOP 09 zavádění obecného referenda odmítá. Referendum podle nás patří na místní úroveň, kde jeho používání podporujeme,“ řekl europoslanec Jiří Pospíšil.

TOP 09 vyzvala současnou vládu, aby zákon nepodpořila, a bude jednat s dalšími parlamentními stranami o jeho zamítnutí. O případné podpoře vlády hnutí ANO dnes navíc jednalo předsednictvo TOP 09.

„Různé strany dnes připouští za určitých podmínek podporu hnutí ANO. TOP 09 ale nijak nelavíruje, což dnes potvrdilo předsednictvo strany. TOP 09 se nebude účastnit vlády s hnutím ANO a trváme na tom, že vládu České republiky nemá vést trestně stíhaný politik. Budeme tak sice stranou opoziční, ale budeme konstruktivní, ochotní spolupracovat na návrzích zákonů, které považujeme za prospěšné a vybrané novely pak podpoříme. Už dříve jsme předložili několik důležitých novel, pro které budeme hledat podporu ve sněmovně. Jedná se například o posílení nezávislosti nejvyššího státního zástupce nebo pravidla, která zlepší podnikání v oblasti taxislužeb,“ dodala poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 27. února 2018