Novotný: Jak mohou v době krize pomoci města a obce

8. 4. 2020

Pandemie nového typu koronaviru dopadá prakticky na všechny a politici TOP 09 se na všech úrovních snaží dopady této situace řešit a zmírnit. Klub starostů TOP 09 proto připravil pět tipů pro komunální zastupitele, které mohou zavést samy obce.

1)    Zřídit fond obce na podporu lidí postižených koronavirovou krizí formou bezúročné půjčky s odloženou splatností či sociální pomoc formou dávek v hmotné nouzi.

Obec může vyčlenit určitou částku z rozpočtu města na pomoc těm nejpotřebnějším, například občanům, kteří v souvislosti s koronavirem přišli o práci, samoživitelkám apod. Do fondu může přispívat rovněž veřejnost. Dále je možné zřídit sociální pomoc formou dávek v hmotné nouzi.

2)    Kompenzace podnikatelům nebo těm, kteří jsou postiženi ekonomicky.

Obec má možnost odpuštění nájmů provozovnám, které z důvodu nařízení vlády musely zavřít nebo snížit nájem těm, které mají omezený provoz. Obec rovněž může poskytnout bezplatný pronájem obecních reklamních ploch pro podnikatele. Dalšími kroky může být odpuštění školkovného či uvolnění finančních prostředků pro blízké nemocnice na nákup nutného vybavení

3)    Zřízení linky podpory.

Obec může zřídit nebo zprostředkovat občanům kontakt na linku podpory s nabídkou psychické podpory nebo bezplatné právní pomoci.

4)    Vytvoření databáze firem a dobrovolníků.

V některých obcích se osvědčilo kontaktovat firmy z nejbližšího okolí a domluvit možnosti dodávek zboží, rozvozu nákupů, výroby dezinfekce nebo výroby ochranných pomůcek. Je nezbytné definovat, jaké množství zvládne distribuovat úřad pomocí svých zaměstnanců a techniky, pomocí svých příspěvkových organizací a kolik pomocí nahlášených dobrovolníků a případně spolupracujících firem.

5)    Informovanost veřejnosti

V této době, kdy se situace velmi dynamicky vyvíjí a rychle mění je nezbytné, aby občané měli rychlý přístup k jednoznačným a pravdivým informacím. Doporučujeme k tomuto účelu co nejvíce využívat informační kanály obcí jako jsou místní zpravodaje, sociální sítě, webové stránky, ale i roznos informačních letáků do schránek či místní rozhlas.

Petr Novotný, předseda Klubu starostů TOP 09, starosta města Letovice

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme