Nováková: Všichni obyvatelé Česka si musí osvojit evropské hodnoty

7. 1. 2016

Poslankyně TOP 09 Nina Nováková navrhuje, aby poslanci přijali v rámci úprav školského zákona také změnu, která v době migrační krize posílí soudržnost Evropy. Zároveň současné i budoucí obyvatele České republiky povede k respektování evropské kultury.  

Aktuální situace v naší zemi i v Evropě ukazuje, že je třeba znovu upevnit kulturní základ, který chceme předávat novým generacím a který může spoluurčovat tvář naší země v budoucnosti,“ říká poslankyně Nina Nováková (TOP 09), která dnes navrhla několik změn do základní části školského zákona. Právě z té totiž celá vzdělávací koncepce vychází.

Nejdůležitější změna se týká vztahu ke světové a evropské kultuře. V dosavadních cílech vzdělávání, které jsou součástí zákona, je totiž uvedeno, že je žáci mají “poznat”, tedy o nich pouze získat informace. „U světových kultur je to v pořádku, ale evropská kultura musí být pro obyvatele naší země tím, co přijmou a co si osvojí,“ míní poslankyně a členka školského výboru Nina Nováková. Zároveň poukazuje na to, že změna se nijak nedotkne práva na svobodné vyznávání náboženství.

Do školského zákona poslankyně navrhla nový bod, který mezi obecné cíle vzdělávání řadí také „pochopení a osvojení evropských kulturních hodnot a tradic vycházejících z duchovního odkazu antiky, křesťanství a humanismu.“

Kromě toho také navrhuje, aby zákon jasně stanovil, že ke vzdělávacím cílům patří také pochopení a uplatňování zásad souvisejících s plněním občanských a společenských povinností. „Znát a uplatňovat svá práva je dobré, stejně důležité je však vědět, že s každým právem je spojena také povinnost. Sebevědomí člověka se výrazně odvíjí od dvou aspektů: vím, kam patřím, a neselhávám ve svých sociálních rolích,” vysvětluje středočeská poslankyně za TOP 09 Nina Nováková a dodává: “Tyto změny v úvodu školského zákona nevyžadují, aby se měnily stovky dalších dokumentů. Nechceme školský systém zatížit. Chceme však, aby bylo jasněji řečeno, na čem stojí tradice země, za kterou neseme odpovědnost.”

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 7. ledna 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme