NKÚ potvrdil úspory na MPSV

Reakce Jaromíra Drábka na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu

Šetření Nejvyššího kontrolního úřadu potvrdilo, že ministerstvo práce a sociálních věcí dokázalo při výplatě sociálních dávek ušetřit významně na provozních nákladech. Nejedná se přitom o zanedbatelné částky:

9. 9. 2013

Kontrolní zpráva NKÚ uvádí, že změnou organizace úřadů práce došlo jen za rok 2011 k úspoře přes 229 milionů korun.

Ze státního závěrečného účtu je navíc jasné, že na provozu a investicích do informačních systémů uspořilo MPSV několik stovek miliónů korun. Jen za první tři čtvrtletí roku 2012 byla vykázána úspora 70 milionů korun.

Jakkoli to výsledky šetření NKÚ potvrzují, ve své tiskové zprávě se o tom NKÚ nezmiňuje. Místo toho mediální výstup postavil na informaci, že s přibývajícími dodatky se zvyšovala cena.

Je pravda, že původní prováděcí smlouva, která obsahovala například i systémy na evidenci účtování dokladů, byla na 435 milionů, a že k ní bylo uzavřeno celkem osm dodatků.

Zdaleka ne všechny dodatky se ovšem týkaly výplaty dávek a hlavně: zdaleka se nejedná o novou informaci.  S rozšířením smluvních závazků roste zákonitě i cena. Titulek tiskové zprávy, který se snaží navodit dojem, že za stejný objem práce zaplatilo ministerstvo víc peněz, je jen dokladem zpolitizování práce NKÚ pod vedením bývalých poslanců za ČSSD a ODS.

Jaromír Drábek
místopředseda TOP 09 a bývalý ministr práce a sociálních věcí

V Praze 9. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme