Niedermayer: Poplatky v nemocnici se platí ve většině zemí EU

Lídr TOP 09 a Starostů pro volby do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer dnes společně s předsedou Karlem Schwarzenbergem navštívil Karlovy Vary a diskutoval s místními politiky, studenty, ale také s voliči.

10. 4. 2014

Dopoledne Karel Schwarzenberg debatoval se studenty gymnázia Ostrov především o zahraniční politice a aktuální situaci na Ukrajině. Na besedu se připojil také senátor Jaromír Štětina, další z kandidátů do eurovoleb. Poté jednali s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem a dalšími starosty kraje. Jedním z témat bylo také zdravotnictví, které se dotýká lázeňského regionu.

Zrušení poplatků za pobyt v nemocnici je rozhodnutí, na které v důsledku doplatí i pacienti kvůli kterým se to nová koaliční vláda rozhodla udělat. Zkomplikuje i udržení dobrého stavu veřejných financí. Za ty čtyři miliardy, které bude muset stát platit nemocnicím z rozpočtu navíc, by mohl koupit každý rok 1280 nových sanitek nebo dětem zařídit 260 nových tělocvičen,“ říká bývalý viceguvernér České národní banky a ekonomický expert Luděk Niedermayer.

Zrušením poplatků vyvolaná dotace nemocnicím za jeden jediný rok by přitom mohla zaplatit nové vybavení pro 22 220 školních tříd a modernější vybavení pro 1 154 školních jídelen. Poplatek za pobyt v nemocnici je přitom realitou ve většině zemí EU. „Běžně se tomu říká poplatek i spoluúčast, a platí se i v postkomunistických zemích jako je třeba Bulharsko,“ popisuje Niedermayer. V Německu pacienti platí 10 eur za den hospitalizace, v Rakousku od 9,10 do 18,80 eur. V Belgii zaplatí nemocný 15,31 eur a ve Francii 18 eur, plus poplatky za léky.

Odpoledne se kandidáti společně s předsedou setkali s podporovateli a voliči v restauraci Ventura Pub, kde s nimi diskutovali o aktuálních tématech a programových prioritách do evropských voleb. Karel Schwarzenberg apeloval na voliče především, aby přišli k volbám. „Mohu s klidným svědomím říct, že na naší kandidátní listině jsou opravdu lidé věci znalí a na slovo vzatí. Neznám toho času lepší kandidátku,“ řekl voličům Schwarzenberg.

Petra Kadlečková, krajská manažerka TOP 09
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme