Niedermayer: EU na rozdíl od ČR omezuje podporu tradičních biopaliv

28. 4. 2015

Evropský parlament dnes schvaluje novou podobu směrnice o jakosti paliv a směrnice o využívání energie z obnovitelných zdrojů, které stanoví strop pro tradiční biopaliva ve výši 7 % celkové spotřeby paliv v dopravě a nově zavádí cíl 0,5 % pokročilých biopaliv vyrobených z odpadní biomasy, slámy, dřevin či mořských řas. Povinnost dosažení 10% podílu obnovitelných zdrojů energie na spotřebě paliv v dopravě do r. 2020 přitom zůstává zachována. 

„V praxi to znamená, že 10% podíl obnovitelných zdrojů energie v dopravě do r. 2020 bude muset nově zahrnovat i pokročilá biopaliva, případě elektřinu z obnovitelných zdrojů využitou třeba na elektrifikaci železnic a zvýšení počtu elektromobilů.  EU tím reaguje na nové poznatky svědčící o negativních dopadech výroby tradičních biopaliv na životní prostředí“, uvádí k tomu europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/ STAN). 

Pěstování plodin určených k výrobě tradičních biopaliv jako je řepka olejná nebo obiloviny totiž vytlačuje plodiny určené k výrobě potravin a v souhrnu může mít za následek zvyšování emisí CO2. 

V ČR je v současné době podíl obnovitelných zdrojů energie na spotřebě biopaliv v dopravě na úrovni 6 %, přičemž se jedná prakticky výlučně o tradiční biopaliva. „Podle stále většího počtu studií podpora tradičních biopaliv, jakkoliv podstatná třeba i z hlediska omezení dovozů energie do EU, vykazuje značné negativní dopady. Dnešní hlasování je, přes odpor silných zájmových skupin,  definitivním potvrzením přesměrování pozornosti EU od tradičních biopaliv k pokročilým biopalivům či elektromobilitě, které nezatěžují životní prostředí negativními dopady. ČR změnu trendu v podpoře biopaliv podceňuje a bude otázkou, jak se s dohodnutými cíli vyrovná", konstatuje europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/ STAN), který se tématu ochrany klimatu dlouhodobě věnuje.

„Lpěním na finanční podpoře tradičních biopaliv si tak zaděláváme na problémy, i naše legislativa by měla zohlednit obrat, na kterém se země Unie a členové europarlamentu shodli“, uzavírá Luděk Niedermayer, který tím naráží na novelu zákona o spotřební dani z dílny ministerstva financí, kterou v současné době projednává Poslanecká sněmovna a která fakticky počítá pouze s daňovým zvýhodněním tradičních biopaliv.

Štrasburk, 28. 4. 2015

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: Energetika, EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme