Niedermayer: Energeticky efektivní budovy uspoří lidem peníze

17. 4. 2018

Evropský parlament dnes potvrdil svoji dohodu s členskými státy na nové legislativě, jejímž cílem je zvýšit energetické úspory v budovách.

Luděk Niedermayer (TOP 09), jenž působí ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, návrh komentuje: „Nová pravidla budou přínosná nejen pro životní prostředí, ale i pro úspory domácností a evropských podniků. V EU nyní stavebnictví spotřebovává 40 % energie, pouze 25 % budov však splňuje podmínky energetické účinnosti. Pokud se nám díky chytrým technologiím a novým materiálům podaří tato čísla zlepšit, ekonomické a environmentální přínosy na sebe nenechají dlouho čekat. Podle odhadů Komise by nová pravidla mohla pomoci více než třem milionů domácností vystoupit z chudoby. Kromě úspor na úrovni občanů a firem nižší spotřeba energií také sníží závislost Evropy na dovozu energetických surovin. Peníze, které tímto ušetříme, podpoří ekonomický růst, a tím prosperitu evropských ekonomik.“

Směrnice zavádí povinnost členských států vypracovat dlouhodobé strategie renovace vnitrostátních fondů budov a mobilizovat soukromé investice do inteligentních budov. „Nová legislativa by měla podnítit jak veřejné, tak soukromé investice do renovace budov, a přinést tak zakázky i malým a středním ve stavebnictví, které se renovací budov zabývají,“ uvádí Luděk Niedermayer.

Přijatá směrnice o energetické náročnosti budov je jedním z osmi legislativních návrhů tzv. balíčku „Čistá energie“, který představila Komise v listopadu 2016. Zaměřuje se nejen na renovaci stávajících budov, ale představuje také vizi do budoucna, když zavádí ukazatele na posouzení technické připravenosti budov nebo požadavek minimálního počtu parkovacích míst kolem budov vybavených elektrickými dobíjecími stanicemi.

Hana Bambasová

Štrasburk, 17. dubna 2018