Nejvyšší státní zástupce musí být nezávislý na politické moci. TOP 09 předložila novelu zákona

9. 5. 2019

Základem právního státu je nezávislá justice. TOP 09 reaguje na nedávnou výměnu na postu ministra spravedlnosti, a proto opět předkládá novelu zákona o státním zastupitelství, která mění způsob odvolávání vedoucích státních zástupců. Novela by měla posílit ochranu a nezávislost vedoucích státních zástupců a změnit současnou právní úpravu, kdy vláda může na návrh ministryně spravedlnosti odvolat z funkce nejvyššího státního zástupce kdykoliv a bez udání důvodu.

„Situace, kdy je jeden den oznámeno, že by měl být premiér Andrej Babiš obžalován a druhý den dojde k rychlé výměně na postu ministra spravedlnosti, nás vede k obavám, že celá akce byla dopředu připravená a vnímáme možné obavy o nezávislost státního zastupitelství,“ řekl předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Novelou zákona TOP 09 mění způsob odvolání vedoucích státních zástupců, zejména nejvyššího státního zástupce. Navrhuje, aby bylo možné vedoucí státní zástupce odvolat pouze na základě rozhodnutí nezávislého kárného senátu v kárném řízení. Tedy pouze v případě, že se vedoucí státní zástupci dopustili kárného provinění. „Větší nezávislost státních zástupců na politické moci je klíčová. My ale zároveň dáváme státním zástupcům také povinnosti a větší odpovědnost. A navrhujeme jasně vymezit kárná provinění státních zástupců,“ dodal předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Zmíněná novela, kterou za poslanecký klub TOP 09 představila první místopředsedkyně a poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, také jasně vymezuje funkční období vedoucích státních zástupců. „Navrhujeme, aby vedoucí státní zástupci byli jmenováni na dopředu stanovené funkční období. V případě nejvyššího státního zástupce je to deset let, u vrchních, krajských a okresních státních zástupců sedm let. Tento návrh vychází z pravidel, která v současnosti platí pro předsedy soudů,“ představila novelu Markéta Pekarová Adamová.

K návrhu zákona se také připojil poslanecký klub Starostů a nezávislých. „Právo je minimem morálky. Tam kde morálka chybí, musí nastoupit zákon. Jsme ve zcela specifické situaci, kdy trestně stíhaná osoba je zároveň nadřízenou svým vyšetřovatelům. A to vyvolává nebezpečná pnutí, až rozklad systému. Znemožnit odvolání nejvyššího státního zástupce kdykoliv a bez udání důvodu, zároveň také zavedení jeho funkční doby, posiluje nezávislost orgánů činných v trestním řízení na vládě,“ uvedl Jan Farský, předseda poslaneckého klubu STAN.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Volby: