Navrhujeme zavedení korespondenční volby

19. 6. 2019

TOP 09 spolu s kluby Pirátů, ODS, KDU-ČSL a STAN znovu navrhuje zavedení korespondenční volby. Zákon, který by umožnil odeslat svůj hlas a využít tak volební právo také občanům v zahraničí, kterých je podle odhadů 300 až 700 tisíc, dnes představila poslankyně a 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle současných zákonů mohou Češi volit v zahraničí pouze na vybraných ambasádách, které jsou ale mnohdy od sebe vzdáleny i tisíce kilometrů.

Korespondenční volba je zavedena ve 24 státech Evropské unie. Pod předkládaným návrhem je podepsáno 29 poslanců z pěti poslaneckých klubů.

„Zavést distanční formu hlasování pro naše krajany je pro nás skutečně důležité. Chceme jim tak umožnit vykonávat jejich základní občanské právo, tedy účastnit se voleb. Krajané totiž často musí cestovat k volebním místnostem a volebním urnám stovky až tisíce kilometrů. Jejich hlasovací právo je tímto prakticky velmi komplikované, ne-li znemožněno. Pro ně to znamená vzít si den volna v práci, koupit si letenku, a to je velká komplikace, která je mnohdy tak odradí, že raději k volbám nejdou,“ řekla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Korespondenční volba byla projednána v tomto volebním období v prvním čtení, byla však vrácena nám, jako předkladatelům, k přepracování s několika výhradami. My jsme se snažili na všechny výhrady pečlivě zaměřit, ty relevantní jsme zpracovali do nového návrhu zákona. Jedna ze změn, kterou jsme se v návrhu rozhodli učinit, je například ta, že vypouštíme korespondenční volbu pro volby do Evropského parlamentu, protože máme skutečně zájem, aby tento návrh zákona prošel a nebyl komplikován výhradami, které vůči této volbě jsou. Zůstává možnost korespondenční volby pro volby do Poslanecké sněmovny a volby prezidentské. Ten hlavní vzkaz pro naše krajany v zahraničí je jasný. Těchto pět klubů stojí o to, abyste mohli volit,“ dodala Markéta Pekarová Adamová.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme