My jsme Evropa, hlásá TOP 09 a vyráží do všech koutů republiky

8. 7. 2022

Česká republika je 9. nejlidnatější země Evropské unie a náš hlas je v Evropě slyšet. Musíme prosazovat správnou politiku, která povede Evropskou unii k dlouhodobým cílům zelené a digitální transformace. „Problémy, které dnes řešíme každý den se týkají celého kontinentu. Předsednictví Rady EU je neopakovatelná příležitost k tomu, aby náš hlas byl nejenom slyšet, ale také rezonoval v celé Unii. My jsme Evropa,“ říká Ondřej Kolář, poslanec a místopředseda výboru pro evropské záležitosti. Právě pod názvem My jsme Evropa chce TOP 09 během léta vysvětlovat lidem, v čem spočívají největší přínosy našeho členství a proč bychom měli přijímat konkrétní kroky k přijetí eura. TOP 09 k projektu spouští microsite myjsmeevropa.cz a evropská témata bude prezentovat i během roadshow po celé republice. 

„Historická, zeměpisná i ekonomická pozice Česka jasně ukazuje, že naše země Unii potřebuje k zajištění základních podmínek pro svůj rozvoj. V dnešní době, kdy se objevují dříve neznámá rizika a nejistoty, to platí o to více. Putinova válka na Ukrajině ukazuje i těm největším pochybovačům, jakou tragédií by bylo naše odvrácení se od Západu a přibližování se k totalitním režimům z východu. Evropská unie vznikla jako projekt, který měl celému našemu kontinentu a jeho budoucím generacím zajistit lepší budoucnost. To je základní myšlenka, která je stále aktuální, je to vize, za kterou má smysl jít,“ vysvětluje Ondřej Kolář, poslanec a místopředseda výboru pro evropské záležitosti.

„V rámci předsednictví se musíme aktivně podílet na rozhodování v rámci Unie, účastnit se debaty o reformě jejích institucí a bojovat za to, abychom zůstali ve tvrdém integračním jádru společenství,“ dodává Kolář.

Právě klíčová témata českého předsednictví bude TOP 09 představovat během letní roadshow. Česká republika má totiž jedinečnou šanci být během svého předsednictví vidět a slyšet.

Díky euru budeme bohatší

Během roadshow se TOP 09 chce věnovat možnostem přijetí společné evropské měny. Stoupající inflace je totiž strašákem pro většinu českých domácností. Česká republika má z členských zemí Unie třetí nejvyšší inflaci, v minulém měsíci činila 16 procent. Kdežto v Eurozóně inflace zůstala v průměru na 8,6 procentech. „O stabilitu eura se stará Evropská centrální banka, důvěryhodná instituce, která se v boji s růstem cen může prokázat přesvědčivými výsledky. A o cenovou stabilitu se stará hned v 19 zemích Evropské unie, přičemž každý členský stát se na rozhodování Evropské centrální banky podílí,“ vysvětluje místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový. 

„Nikdo se nemusí bát, že euro zvýší ceny nebo, že kvůli jeho zavedení zchudne. Naopak přínos eura se například na Slovensku projevil odhadovaným růstem ekonomiky o 0,5 % HDP ročně. Pro mladou generaci to znamená, že na konci jejího produktivního věku bude o více než 20 % bohatší,“ dodává Nový.

Součástí roadshow je merchandising a informační brožura.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme