MPSV: Žádný registr neplánujeme

13. 1. 2012

MPSV nehodlá zajišťovat či podporovat vznik jakýchkoli registrů, které by plošně shromažďovaly další informace o dětech například z rozvedených rodin, se zdravotním postižením, z etnických menšin apod.

Jedná se o nepochopení záměru MPSV, který byl prezentován v Národní strategii ochrany práv dětí. Záměrem MPSV je vytvořit takové informační prostředí, které urychlí přenos informací o dětech vyžadujících ochranu – například dětech týraných, zanedbávaných či zneužívaných.

V současné době je celá tato agenda vedena v podobě klasických „papírových“ spisů, při předávání informací často dochází ke zbytečnému prodlení, což se projevuje v pozdním řešení problémů v rodině a nedostatečné ochraně dětí. MPSV v žádném případě neuvažuje o shromažďování dat na etnickém základě – Strategie pouze cituje doporučení Výboru OSN pro práva dítěte.

Informační systém ochrany práv dětí bude vytvářen ve velmi úzké součinnosti s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Nepůjde tedy o celorepublikovou databázi všech dětí do 18 let (to zajišťují registry vedené Ministerstvem vnitra), informace se budou vztahovat vždy ke konkrétní kauze. Pokud dojde k jejich shromažďování, tak pouze pro účely statistik a výkazů, tedy přísně anonymně.

Viktorie Plívová
tisková mluvčí MPSV

V Praze 13. 1. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme