Ministr zdravotnictví jmenoval svým prvním náměstkem Marka Ženíška

3. 1. 2012

Prvním náměstkem ministra zdravotnictví Leoše Hegera byl včera jmenován PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D., dosavadní náměstek ministra spravedlnosti a místopředseda TOP 09. Na Ministerstvu zdravotnictví bude jeho hlavním úkolem především řízení úřadu i přímo řízených organizací. Další agendou bude posílení role ministerstva zdravotnictví v oblasti mezinárodních vztahů či protidrogová politika.

„Jsem velmi rád, že na ministerstvo zdravotnictví přichází odborník jako je pan doktor Ženíšek. Jeho znalosti pro nás budou neocenitelné při posilování vztahů a předávání zkušeností z jiných zemí, komunikaci s Evropskou unií a v neposlední řadě při strategickém rozhodování ve vztahu k přímo řízeným organizacím,“ oceňuje zkušenosti Marka Ženíška ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Slova ministra potvrzuje i sám první náměstek, který ke své budoucí funkci uvádí: „V tomto a v příštím týdnu se budu seznamovat se základními prioritami v novém angažmá tak, jak je nastínil pan ministr Heger. Jedná se tedy o mezinárodní vztahy, oblast přímo řízených organizací, protidrogové politiky a řízení chodu ministerstva.“ Zvláště pak v oblasti mezinárodních vztahů spatřuje prioritní dobré sousedské vztahy i s ohledem na současné předsednictví ČR ve Visegradské čtyřce. V té navazujeme na dlouhodobou spolupráci, která se v současnosti soustředí hlavně na přeshraniční zdravotní péči a otázku udržitelnosti zdravotních systémů v době ekonomické krize.

Ke stěžejní oblasti náplně činností prvního náměstka patří řízení přímo řízených organizací, jako jsou fakultní nemocnice a některé léčebny. „Plně podporuji vizi pana ministra postavit přímo řízené na vlastní nohy a odpoutat je od polických tlaků. Ať už ekonomicky pomocí DRG či legislativně pomocí zákona o univerzitních nemocnicích. Samozřejmě je třeba pokračovat v nastoleném trendu snahy o maximální transparentnost jejich ekonomického řízení.“ První náměstek si velmi dobře uvědomuje, že na ministerstvo přichází v ekonomicky problematické době, proto podporuje a bude i nadále pokračovat v úsporných opatřeních např. centrálních nákupech či internetových aukcích, která ministr Heger zavedl.

Marek Ženíšek přichází na pozici prvního náměstka ministra zdravotnictví po Vladimíru Pavelkovi, kterého ministr 12. prosince 2011 jmenoval ředitelem Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ).

Vystudoval politologii na Univerzitě Karlově v Praze. Od roku 2007 pracoval na Ministerstvu spravedlnosti ČR, od roku 2008 jako náměstek ministra sekce mezinárodních vztahů. Byl členem několika mezirezortních pracovních skupin, zastupujícím členem Rady vlády pro protidrogovou problematiku, člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a od roku 2008 je členem Rady vlády pro národnostní menšiny.

Ministerstvo zdravotnictví

V Praze 3. 1. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme