MF: Finanční trhy pečlivě sledují politickou situaci v České republice

Ratingové agentury výrazně zvýšily dohled nad politickou situací v jednotlivých zemích. Rovněž váha polických kritérií vzrostla v rámci celkových ratingových kritérií.

12. 9. 2012

Například ratingová agentura Moody’s na posledním jednání v květnu tohoto roku specificky Českou republiku upozornila, že případná politická nestabilita může být rozhodujícím faktorem pro případná budoucí rozhodnutí o ratingu jednotlivých zemí. Již 7. září vydala tato agentura komentář k aktuální politické situaci v České republice, specificky zmiňuje roli skupiny šesti koaličních poslanců při blokování klíčové legislativy nezbytné pro udržení fiskálního cíle 2,9% schodku veřejných financí na rok 2013.

Podle agentury Moody’s to byla právě fiskální odpovědnost, která umožnila České republice se odlišit od regionu a využít nízkých úrokových sazeb. Neschválení rozpočtové legislativy by podle agentury samo o sobě neznamenalo ztrátu důvěryhodnosti ČR jako věřitele, ale politické konsekvence případného neschválení tohoto balíčku by zkomplikovaly proceduru nadměrného schodku a dále by vedly k výraznému zvýšení nákladů na obsluhu státního dluhu.

Pokud bychom nepokračovali ve snižování deficitu, přišli bychom o pracně budovanou důvěru na finančních trzích. Díky ní si totiž půjčujeme výrazně levněji, než řada starých států EU, o těch nových ani nemluvě. Od roku 2010 se nám tak podařilo uspořit několik desítek miliard korun na úrocích ze státního dluhu. Ztráta důvěry a prohlubování deficitu by nás o tyto významné úspory připravily,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle reakce finančních trhů na zhoršení ratingu o 1 stupeň v případě některých Evropských zemí lze odhadovat, že takového zhoršení ratingu by mohlo v případě ČR znamenat zvýšení úrokových nákladů na obsluhu státního dluhu ve výši do 10 mld. Kč ročně.

Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF

V Praze 12. 9. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme