Lukša: Zlepšíme podmínky pro osm milionů lidí

Poslanci TOP 09 a starostové Moravskoslezského kraje jednoznačně pro návrh RUD

5. 9. 2011

Setkání 120 starostů, poslanců a občanů Moravskoslezského kraje v Ostravě dnes potvrdilo, že nový návrh rozpočtového určení daní (RUD) má silnou podporu. Poskytne totiž lepší podmínky více než osmi milionům obyvatel v 6200 obcích.

V nutnosti změny RUD existuje shoda mezi hlavními koaličními stranami. Nic na tom nemění ani přezíravý postoj primátora Ostravy,“ vysvětluje moravskoslezský poslanec Pavol Lukša a dodává: „TOP 09 tak předložila prostřednictvím Ministerstva financí do vlády svůj návrh, jak nejlépe dosáhnout cíle obsaženého v koaliční smlouvě, jelikož menší obce a města byly doposud skutečně diskriminovány.“

TOP 09 považuje za nevhodný přístup primátora Ostravy Petra Kajnara, který zcela ignoruje fakt významného navýšení prostředků z RUD pro všechny obce Moravskoslezského kraje. Kraj totiž jako celek, i přes snížení příjmů Ostravy, získá více prostředků než v loňském roce. „Každý si musí uvědomit, že se obce se svými omezenými zdroji starají o venkov jako o prostor, kam pravidelně směřují za sportem či rekreací také desítky tisíc obyvatel Ostravy a dalších měst našeho kraje,“ sděluje poslankyně TOP 09 a úspěšná starostka Ludmila Bubeníková.

Nový systém TOP 09 může po letech nespravedlnosti narovnat aspoň částečně poměr mezi daňovými příjmy obcí a velkých měst minimálně 1 : 3,“ dodává Pavol Lukša.  Ostrava by totiž měla postupně během čtyř let přestat dostávat ze státního rozpočtu nespravedlivě přidělovaných 900 milionů korun ročně, které zůstaly v jejích příjmech od roku 2003. A to bez ohledu na to, že funkci okresu od tohoto roku již Ostrava nevykonává.

Oslepený magistrát

Zástupci Ostravy se dnes v čele s primátorem pokusili prezentovat starostům nový návrh RUD z velmi zkreslujícího úhlu. Jednání se kromě Pavola Lukši zúčastnila poslankyně TOP 09 a úspěšná starostka Ludmila Bubeníková. „Bylo pro mě nemilým překvapením, že se nikdo z vedení města nezajímal o to, za jakých podmínek musí hospodařit a plnit své zákonné povinnosti obce. Nikdo se nezmínil o tom, že nejenom v Ostravě, ale také ve venkovských průmyslových zónách vznikají pracovní místa a za mnohem menších nákladů než například v Mošnově či Nošovicích,“ doplňuje nakonec Pavol Lukša.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 5. 9. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme