Lukša: Hrozí další úbytek zemědělské půdy

9. 11. 2011

Pozměňovací návrh k zákonu o podporovaných zdrojích energie, který by přinesl osvobození od odvodů za vynětí z půdního fondu pro některé stavby, by v případě schválení znamenal pohromu a další výrazné snižování rozlohy zemědělské půdy. Zrušení odvodu v případě nutných dopravních staveb je vzhledem k jejich rozloze ještě akceptovatelné, v případě průmyslových areálů by však přinesl nevratné škody. Jsem proto rád, že se mi podařilo přesvědčit kolegy, aby tento pozměňovací návrh neprošel.

Zemědělská půda představuje strategickou surovinu, u které musí existovat určitá míra ochrany a regulace. Vláda se k tomu zavázala v programovém prohlášení. I když v současnosti nehrozí České republice nedostatek potravin a jejich ceny dramaticky nerostou, v budoucnosti může dojít ke změnám. Rychlý růst světové populace a zvyšující se poptávka po potravinách může způsobit prudké zvýšení jejich cen a snižování jejich dostupnosti. Na tato rizika nebudeme moci zareagovat, pokud bude v České republice pokračovat úbytek orné půdy v průměru o 15 hektarů denně a my bychom jej ještě podporovali osvobozením od odvodů.

Rozumím, že vyšší odvod zvyšuje náklady developerů a jiných investorů. Nicméně je třeba poukázat, že v České republice existuje celá řada nevyužitých areálů, tzv. brownfieldů, kde lze realizovat investici, aniž by muselo docházet k úbytku zemědělské půdy. Diskutujme o jiných řešeních, např. určeme vyšší procento odvodu obcím, které pak budou moci investorům ulevit třeba prostřednictvím daně z nemovitosti.

Pavol Lukša
předseda Zemědělského výboru PS PČR

V Praze 9. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme