× Pohněme s tím. Společně!

Langšádlová: Vedoucí na táborech mají nárok nejen na uznání ale i na placené volno

29. 5. 2020

Dobrovolnictví a práce s dětmi a mládeží si zaslouží naše uznání. Zaměstnanci, kteří působí na táborech a akcích pro mládež, by měli mít nárok na placené volno v délce jednoho týdne v každém kalendářním roce. Počítá s tím pozměňovací návrh k novele zákoníku práce. Právě proto jej spolupředložila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Lidé, kteří se jako dobrovolníci věnují dětem a mládeži, pomáhají rodičům i celé společnosti. Ta by jejich snahu i obětování volného času měla oceňovat daleko více. Vážíme si jich. Zaslouží si mnohem více než „jen“ slovní uznání. Týden placeného volna ročně by všem takovým dobrovolníkům pomohl,“ vysvětluje poslankyně Helena Langšádlová.

Podle návrhu se možnost využití neplaceného volna rozšíří i na sportovní soustředění dětí a mládeže. Jeden kalendářní týden budou moci dobrovolníci čerpat jako placené volno. Podmínkou bude, že příslušnou akci pořádá právnická osoba zapsaná ve veřejném rejstříku nejméně 5 let, která má jako svou hlavní činnost práci s dětmi nebo mládeží bez nároku na zisk. Poskytnutí placeného volna bude možné i pro státní zaměstnance. „Důležité je zmínit, že veškeré náklady na proplacení volna na sebe bere stát a není to tedy na úkor zaměstnavatelů,“ dodává Langšádlová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: