Langšádlová: Navrhli jsme změnu, přejeme si transparentnější dotace

Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová podala pozměňovací návrh k vládní novele zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Ta by měla přinést větší transparentnost dotací poskytovaných obcemi a kraji. Vládní předloha však obsahuje zásadní nedostatky, které je potřeba napravit.

7. 11. 2014

Již v minulém volebním období jsem předložila návrh zvyšující průhlednost krajských dotací, který kvůli rozpuštění sněmovny nebyl schválen. Jsem proto ráda, že vláda na mou práci navázala současným návrhem vztahujícím se i na obce,“ uvedla Helena Langšádlová.

Podle ní ale návrh opomíjí řadu skutečností. Vyžaduje sice zveřejňovat informace o začátku i konci dotačního procesu, vynechává důležité údaje z jeho průběhu. „Praxe Středočeského kraje, která se jen pozvolna mění k lepšímu, jasně ukazuje, že je potřeba zveřejňovat všechny informace. Nesmí být prostor, pro opakování situace, kdy hejtman, nebo kdokoliv jiný, rozhoduje podle toho, kdo mu dá krabici vína,“ upozornil Petr Stříbrnský, zastupitel Středočeského kraje.

Jeho kolega, Patrik Brodan, připomněl, že vládní návrh nepočítá ani s případnou změnou záměru poskytnout dotace: „To může přinést diskriminaci potenciálních příjemců, kteří se podle původního záměru přihlásit nemohli.

Tyto nedostatky návrh poslankyně Langšádlové odstraňuje. Ta věří, že návrh získá podporu také koaličních poslanců: „Pokud to vláda myslí vážně s transparentností veřejných rozpočtů, měli by pro něj její poslanci na plénu sněmovny hlasovat.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

7. 11. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme