× Pojďte do toho s námi.

Langšádlová: Firma, která dostaví Dukovany, by měla být vybrána až po volbách. Čína a Rusko se tendru účastnit nesmí

9. 12. 2020

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová bude na dnešním vládním Stálém výboru pro výstavbu jaderných zdrojů požadovat odložení dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Langšádlová navrhuje výběrové řízení uskutečnit až po dalších volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Poslankyně také trvá na tom, aby byly z výběrového řízení vyloučeny firmy z Číny a Ruska, které představují bezpečnostní riziko.

Dostavba jaderné elektrárny Dukovany má podle Langšádlové naprosto zásadní energetický, ekonomický, bezpečnostní i geostrategický rozměr. I proto bude poslankyně TOP 09 na dnešním jednání Stálého výboru pro výstavbu jaderných zdrojů požadovat, aby se výběrového řízení nemohly účastnit firmy z Číny a Ruska. „Zejména z bezpečnostních důvodů si nemůžeme dovolit, aby firmy z těchto zemí byly osloveny, byly účastníky konsorcia, či aby figurovaly jako subdodavatelé klíčových segmentů stavby, tedy reaktoru, turbíny a řídících systémů,“ vysvětluje Helena Langšádlová. Rizikové uchazeče o dostavbu Dukovan z Číny a Ruska už dříve doporučovaly z tendru vyloučit také české zpravodajské služby.

Za nepřijatelnou považuje Helena Langšádlová také skutečnost, že chce firma ČEZ využít k soutěži §29/A Zákona o zadávání veřejných zakázek a současně do zadávací dokumentace nezohlednila bezpečnostní požadavky schválené vládou. „Přitom právě tuto povinnost ČEZu smlouva s vládou ukládá,“ vysvětluje Langšádlová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: