Kurzarbeit se musí upravit, nesmí konzervovat mrtvá pracovní místa

7. 10. 2020

Poslanci TOP 09 budou prosazovat na dnešní mimořádné schůzi pozměňovací návrhy k vládou navržené formě kurzarbeitu. Vládní návrh obsahuje řadu nedostatků, které musí být odstraněny.

„Vláda výrazně zaspala a při přípravě kurzarbeitu udělala mnoho chyb. Byl šitý horkou jehlou a dokládá to i fakt, že poslanci měli minimum času na jeho nastudování a připomínkování. Přesto jsme připravili pozměňovací návrhy, které vycházejí z výhrad zaměstnavatelů i z našeho přesvědčení, že je potřebné české ekonomice dát novou dynamiku,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Navrhujeme zvýšit podporu na 1,5násobek průměrné mzdy, snížit odvody pro firmy na 50 % za ty dny, kdy zaměstnanci nepracují nebo přechodně na jeden rok upravit v zákoníku práce možnosti propouštění s následnou rekvalifikací a tříměsíčním odstupným, z čehož dva měsíce hradí stát. Tyto změny by pomohly jak firmám, tak samotné restrukturalizaci současné ekonomiky,“ dodává Pekarová Adamová.

„Návrhy musí směřovat k tomu, abychom nezachraňovali minulost, ale naopak hledali řešení do budoucnosti,“ upozorňuje poslankyně Helena Langšádlová.

Pozměňovací návrhy TOP 09:

  • Snížení odvodů pro firmy na 50 % za dny, kdy zaměstnanci nepracují
  • Zvýšení podpory na 1,5násobek průměrné mzdy
  • Kurzarbeit by se měl vypočítávat z hrubé mzdy
  • Pro získání kurzarbeitu musí zaměstnanci pracovat alespoň 2 dny v týdnu
  • Přechodná změna zákoníku práce na 1 rok – upravení možností propouštění s následnou rekvalifikací, kdy 1 měsíc odstupného platí zaměstnavatel, 2 měsíce stát

„Velká část pracovních míst, která jsou dosud financována z programu antivirus, reálně neexistuje. Je třeba si uvědomit, že poptávka se v některých oborech nikdy nevrátí do stavu před krizí, a proto je nezbytné přestat konzervovat mrtvá pracovní místa a naopak, alespoň po přechodnou dobu, umožnit pracovnímu trhu, aby byl mnohem pružnější. Toto umělé udržování mrtvých pracovních míst nás každý den stojí mnoho peněz, které nemáme,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme