Kučera: První malý reaktor by měl stát v Ústeckém kraji

20. 4. 2023

Na začátku roku ČEZ oznámil, že zvažuje místa pro malé modulární reaktory. Ve výčtu je několik severočeských lokalit (Tušimice, Prunéřov, Ledvice), první elektrárna se plánuje ovšem vybudovat v jižních Čechách u Temelína. Poslanec a radní Ústeckého kraje Michal Kučera (TOP 09) proto bude iniciovat jednání o upřednostnění lokality v Ústeckém kraji. Právě Tušimice u Kadaně postoupily do dalšího kola testování.

„Ústecký kraj má ideální podmínky pro výstavbu nové modulární elektrárny. Máme tu energetickou infrastrukturu a miliony hektolitrů vody v zatopených dolech, které jsou k chlazení jádra potřeba,“ říká radní pro rozvoj Ústeckého kraje a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Vybudování modulární elektrárny oznámilo Estonsko s podobným termínem jako český ČEZ. Tedy na začátku třicátých let. Británie plánuje spuštění prvního takového podniku dokonce v roce 2026.

„Vývoj jde rychle kupředu, protože další zdroje energie potřebujeme, pokud nechceme zůstat závislí na uhlí nebo plynu. Věřím, že termíny se ještě posunou a nebude to dozadu. Naopak předpokládám, že modulární elektrárny potřebujeme dřív a jsem připraven pro to udělat jako radní pro rozvoj Ústeckého kraje maximum. Energie se dlouhodobě vyráběla u nás a hodně to poznamenalo náš region. Teď tu můžeme mít zdroj energie, který pomůže zaměstnanosti, nezatíží životní prostředí a přesně to si zasloužíme,“ říká Kučera, který bude iniciovat jednání s ČEZem na téma výběru lokalit pro výstavbu.              

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme