Kučera: Pane ministře, přestaňte škodit životnímu prostředí a rezignujte

22. 10. 2015

Místopředseda poslaneckého klubu Michal Kučera (TOP 09) dnes v interpelaci vyzval ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k rezignaci. Přírodě by podle Kučery prospělo, aby se ministr věnoval raději tomu, čemu skutečně rozumí.

Vláda tento týden rozhodla o prolomení ekologických limitů těžby, pomohl k tomu i hlas ministra životního prostředí.

Vy jste, pane ministře, s dvouletou zkušeností s výkonem funkce ministra životního prostředí a - pokud je mi známo – s nulovou vědeckou činností v oblasti ekologie, absolutně popřel práci mnoha českých vědců a osobností, jako Ivan Dejmal, Bedřich Moldán nebo Josef Vavroušek, kteří se o přijetí limitů zasadili,“ uvedl expert TOP 09 na životní prostředí Michal Kučera při čtvrteční interpelaci.

Ministrovi životního prostředí zároveň vyčetl, že své rozhodnutí obhajuje argumentem, že z pohledu ochrany přírody bude mít prolomení limitů jen zanedbatelné dopady.

Poslanec Kučera Richarda Brabce proto požádal o odborné stanovisko ministerstva životního prostředí, ve kterém jeho úřad jasně vysvětlí, jak je možné, že povrchová těžba o rozloze 5x5 kilometrů nemá negativní dopad na krajinu a zdraví lidí.

Na základě vašich vyjádření a vašeho hlasování, které jde přímo proti ochraně přírody a krajiny, bych vás chtěl vyzvat, abyste nepůsobil další škody na životním prostředí a zvážil vaší rezignaci na pozici ministra životního prostředí. Pane ministře, věnujte se spíše oblasti, která je vám evidentně bližší, tedy průmyslu a obchodu,“ vyzval ministra člen sněmovního výboru pro životní prostředí Michal Kučera.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 22. října 2015