Kovářová: Využívat program pro školy ke korupci je nehorázné

Informace Mladé fronty DNES o tom, že poslanec Miloš Babiš (ANO) nabízel středočeské obci Mnichovice pomoc se získáním dotace na stavbu školy výměnou za změnu územního plánu a vstřícnost při sestavování komunální kandidátky hnutí ANO, jsou skandální.

2. 5. 2014

Když jsem před dvěma týdny upozorňovala na to, že se vypsání pravidel pro dotační program na výstavbu základních škol na Ministerstvu financí už půl roku nepochopitelně opožďuje, čekala jsem, že za tím stojí obyčejný šlendrián. Ale aktivity stranického kolegy ministra financí a jeho jmenovce ukazují i na možnost korupčního jednání.

Dotační program, který jsem při sestavování státního rozpočtu prosadila s pomocí kolegů napříč politickým spektrem, měl pomoci obcím v okolí velkých měst. Právě ty se potýkají s velkým nárůstem obyvatel, a tím pádem nedostatkem míst ve školách. Například jen v okresech Praha-západ a Praha-východ v současnosti chybí více než 200 tříd. Dotace by měly získat ty obce, které školy nejvíce potřebují, rozhodně ne obce, ve kterých bydlí poslanci ANO!

Pro mě jako pro dlouholetou komunální političku, je absolutně nepřijatelné, aby ministerstvo pana Babiše zdržovalo vypsání dotačního programu na školy, a využívalo to k tlaku na starosty a další představitele obcí, aby kandidovali za hnutí ANO. Podezření z toho, že se to děje s vědomím ministra, může vyvrátit jen okamžité vypsání pravidel pro tento program.

Věra Kovářová, poslankyně TOP 09

2. 5. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme