Kovářová: Vládní koalice se k obnově kulturních památek otočila zády

10. 12. 2014

Čtyři sta milionů korun, které na návrh poslankyně Kovářové ropočtový výbor před dvěma týdny poslal na obnovu kulturních památek nakonec, nakonec do obcí a měst nezamíří. Rozhodli o tom dnes poslanci vládní koalice.

„Jsem z přístupu vlády zklamaná. Na problém, že nám ubydou peníze z evropských fondů, jsem upozorňovala dlouhodobě, ale žádný z ministrů se neobtěžoval jím vážně zabývat,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Na obnovu kulturních památek potečou v příštích letech peníze jen z Integrovaného regionálního operačního programu (v minulém programovém období, byla kultura podporována z více operačních programů), těchto peněz bude méně a podpoří výrazně užší spektrum kulturních památek.

Jako zcela nemístné Kovářová odmítá tvrzení ministra kultury Daniela Hermana, který hovořil o tom, že se zvýší výdaje na program péče o tzv. národní kulturní poklad, a tedy další peníze nejsou potřeba. „Pan ministr se
úplně míjí s podstatou problému. Hovoří totiž o programu, který se týká institucí jako je Národní muzeum nebo Národní knihovna, v žádném případě z něj však peníze nepůjdou na obnovu kulturních památek na venkově,“ zdůrazňuje Kovářová.

Poslankyně je na základě výsledků hlasování přesvědčena, že poslat další peníze na kulturní památky chtěli i někteří vládní poslanci. „Bohužel ale nenašli odvahu zvednout ruku pro návrh. Je to velká škoda, protože k jeho schválení chybělo pouhých deset hlasů,“ dodala Kovářová.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Věra Kovářová
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme