Koalice SPOLU a Pirátů a STAN: Stavební zákon jde do třetího čtení. Panuje nad ním shoda napříč politickým spektrem

Poslanci na mimořádné schůzi projednali ve třetím čtení novelu stavebního zákona nebo jednotné enviromentální stanovisko.

27. 3. 2023

„Na základě svých dlouholetých zkušeností venkovského starosty bych chtěl zdůraznit princip ‚jeden úřad – jeden dokument‘. To pro nový stavební zákon považuji za naprosto zásadní a všem žadatelům to výrazně zjednoduší stavební řízení. Také samozřejmě vítám, že nedojde k demontáži modelu veřejné správy. Stavební úřady zůstanou na obcích a nevznikne zbytečný státní superúřad. V neposlední řadě je důležitý nový stavební zákon pro naši ekonomiku, protože jedním z pilířů zdravého ekonomického rozvoje je rychlost stavebnictví,“ říká poslanec Jiří Slavík (TOP 09).

„Dnes jsme projednali třetí čtení stavebního zákona, čímž končí téměř dvouletá práce nad tímto zákonem. Díky této novele dojde k urychlení výstavby v České republice a zároveň zůstane zachována dostupná síť stavebních úřadů. Jsem opravdu rád, že postupujeme konsenzuálně a že naplňujeme sliby občanům. Pro výstavbu v České republice je totiž důležité, abychom měli přehledný stavební zákon, který nebude procházet dalšími změnami. K urychlení samotného stavebního řízení lze zmínit řadu opatření: zmizí řada razítek a další jsou integrována. Podařilo se nám schválit důležitý krok, který usnadní výstavbu v České republice, přispěje ke zlevnění bydlení a zároveň urychlí výstavby dopravní infrastruktury, sítí a třeba i rychlého internetu,“ uvedl Jiří Havránek, člen rozpočtového výboru a poslanec (ODS).

„Dnešek je unikátní v tom, že se nám podařilo skrze zapojení všech aktérů vyjednávání tohoto zákona získat i podporu celé Sněmovny, tudíž tento zákon má ambici vydržet více volebních období a zásadním způsobem se dál neměnit,“ uvedl poslanec Ivan Bartoš (Piráti).

„V původním návrhu novely se počítalo se zřízením Nejvyššího stavebního úřadu a zrušením až poloviny stavebních úřadů. S tím jsme nemohli souhlasit. Obávali jsme se snížené dostupnosti stavebních úřadů. Řidší síť úřadů znamená horší znalost místních poměrů ze strany pracovníků úřadů, sníženou schopnost kontroly, a tedy vyšší riziko černých staveb. Navíc hrozil odchod části zkušených úředníků a úřednic, pokud by byl jejich úřad zrušen. Zrušení stavebních úřadů také ohrozilo plynulost a kvalitu stavebních řízení. I proto jsme se jako zástupci hnutí STAN postavili za jejich zachování. Nesmírně nám v tom pomohl tlak zdola, od starostů a dalších komunálních a krajských politiků i senátorů, a to nejen z našeho hnutí. Proto jsme rádi, že stavební zákon v této podobě i ve spolupráci s opozicí dnes prošel," vysvětlila poslankyně Eliška Olšáková (STAN), místopředsedkyně sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme