Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Novela o státním rozpočtu na rok 2022 reaguje na současnou mezinárodní situaci a vysokou inflaci

Poslanci vládní koalice dnes představili priority pro jednání Sněmovny na tento týden. Důležitým bodem je projednání novely o státním rozpočtu na rok 2022, která reaguje na konflikt na Ukrajině, energetickou krizi a vysokou inflaci. Dalšími body, které se mají tento týden projednat, je například poskytování podpory zdravotně znevýhodněným nebo malá novela zákona o státní službě, jejíž projednání je plánováno na pátek.

27. 9. 2022

„Máme po komunálních volbách a prvním kole senátních voleb. Rád bych připomněl, že tento pátek a sobotu se koná druhé kolo, a vyzývám voliče, aby přišli k volbám a znovu podpořili naše kandidáty do Senátu. Podle toho máme seřazen i program schůze, kde jsme se pokoušeli, abychom v mezičase mezi volbami ve Sněmovně nevyvolávali přestřelku vlády a opozice, a zařadili jsme méně komplikované body. S výjimkou prvního čtení, které se týká sportovní agentury, dnes máme blok druhých čtení, které by neměly vyvolávat žádné komplikace,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Čeká nás projednávání novely o státním rozpočtu na rok 2022. Tato novela zcela pochopitelně souvisí s válečným konfliktem na Ukrajině, s prohlubující se energetickou krizí a s pádivou inflací. V této souvislosti dochází k navyšování příjmů zhruba o 65 miliard na úroveň 1 678 miliard. Dále z hlediska výdajů dochází k navýšení 115 miliard. Poprvé překonáváme magickou hranici dvou bilionů, celkové výdaje jsou plánovány ve výši 2 008 miliard. Logicky se tak celkový schodek prohlubuje o 50 miliard na celkových 330 miliard. Dále pak na nás v dalším bloku jednání čeká projednání zákona, kterým se ruší zákon z roku 2016 o elektronické evidenci tržeb. To souvisí jednak s tím, že náklady na elektronickou evidenci tržeb ze strany podnikatelů odhadujeme na 1,5 miliardy, náklady státu jsou ve výši půl miliardy korun. Dále jsou tam poměrně přísné pokuty za bagatelní porušení tohoto zákona. No a domníváme se, že ony fiskální přínosy jsou jednak těžce kvantifikovatelné a zároveň vzhledem k tomu, jakým tempem roste počet bezhotovostních plateb, tak klesá význam plateb hotovostních,“ shrnul následující dění v Poslanecké sněmovně místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový.

„Ve čtvrtek bude Poslanecká sněmovna projednávat poskytování podpory zdravotně znevýhodněným. Jde o pomoc, která reaguje zejména na současný růst cen. Zdražující pohonné hmoty bude zdravotně znevýhodněným kompenzovat příspěvek na mobilitu, který vzroste z 550 na 900 Kč. Pomůže přibližně 260 tisícům osob, které jej pobírají. Asi 350 zájemcům ročně pak životní situaci usnadní příspěvek na zdvihací a zvedací plošiny, který vzroste z 400 na 500 tisíc Kč,“ okomentoval program sněmovny předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Dále se poslanci budou zabývat vládou schváleným návrhem na dřívější odchod záchranářů do důchodu. Jedná se o opravu legislativy, kterou minulý kabinet připravil s chybami,“ dodal.

„V pátek je na programu ve třetím čtení k projednání také malá novela zákona o státní službě, která řeší ty nejakutnější problémy, které se při aplikaci zákona ukázaly. Z těch nejdůležitějších bych zmínil zjednodušení výběrových řízení a jejich větší otevření lidem mimo státní správu či stanovení funkčních období tzv. představených," představil bod na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Josef Cogan.

Jan Kocourek, Tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miloš Nový
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme