Kalousek: Živnostníkům se celkové odvody nezvýší

8. 10. 2010

Na základě článku v jistém českém deníku mohl vzniknout pocit, že ministr zdravotnictví Leoš Heger chce zvýšit odvodovou zátěž pro živnostníky. Bohužel, editoři ve snaze přilákat čtenáře na líbivý nadpis vytrhli jednu myšlenku z kontextu, což však způsobilo určité nedorozumění.

Mohu konstatovat, že opak je pravdou. Celková odvodová zátěž živnostníků se zvyšovat nemá a to je zcela v souladu se závazkem vlády v jejím Programovém prohlášení. Do celkové odvodové zátěže řadíme jak daň z příjmů, tak pojistné na zdravotní i sociální pojištění. Obě pojištění mají podobné charakteristiky jako daň z příjmů, proto se připravuje sjednocení základů všech těchto odvodů. To přinese výrazné zjednodušení a úsporu administrativních nákladů státu i daňových poplatníků.

Pokud si přečteme celý rozhovor s panem ministrem, zjistíme, že pouze navrhuje otevřít debatu o struktuře jednotlivých položek odvodového zatížení. Podle jeho názoru by se mohla váha zdravotního pojištění u živnostníků zvýšit, zatímco váha daně z příjmů snížit. Celková odvodová zátěž ale vzrůst nemá, což uvádí Programové prohlášení vlády.

Rád bych tedy živnostníky uklidnil, TOP 09 ani ministerstvo zdravotnictví nechce porušit svůj slib. Naopak, naší snahou je snižovat jejich administrativní zátěž, a tím také podporovat podnikání a tvorbu pracovních míst.

Miroslav Kalousek
1. místopředseda TOP 09

V Praze 8. října 2010

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme