Kalousek: Schodek bude letos nižší, v šetření se však nesmí polevit

Vláda bude i nadále pokračovat ve snižování deficitu veřejných rozpočtů. Výhled pro rok 2012 byl snížen z 3,5 % HDP na 3,0 %. Pro roky 2012 a 2013 potvrdila letošní aktualizace Konvergenčního programu rozpočtové cíle na hodnotách 2,9 % HDP a 1,9 % HDP. Pro roky 2013 a 2014 byl stanoven cíl deficitu na úrovni 0,9 % HDP, přičemž o rok později by mělo již být hospodaření vládního sektoru vyrovnané.

31. 5. 2012

V roce 2011 došlo k výraznému meziročnímu snížení salda o 1,7 p.b. Zatímco fiskální strategie počítala s deficitem na úrovni 4,2 % HDP, dle dubnové fiskální notifikace byl deficit vládního sektoru o 1,1 p.b. nižší. Do značné míry jde o efekt stabilizačních kroků vlády, na druhou stranu se zde ale projevila menší investiční aktivita místních rozpočtů, příspěvkových organizací a veřejných vysokých škol, než tyto subjekty předpokládaly.

„Pokud tedy někdo tvrdí, že vláda šetří až příliš, měl by pozorně analyzovat jednotlivé vlivy na větší než očekávané snížení deficitu. Také si je potřeba uvědomit, že i přes úsporná opatření dosahuje strukturální deficit kolem 2 % HDP. Proto nesmíme polevit v nastavené konsolidaci veřejných rozpočtů a v dalším prosazování úspor,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj vláda připravuje prorůstové kroky, které však nesmí vést k ohrožení rozpočtových cílů.

Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF

V Praze 31. 5. 2012

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme