Jiří Skalický aktérem poslanecké iniciativy k cenám léků

2. 2. 2011

Poslanecká iniciativa tří poslanců se snaží zabránit návratu vyšších cen některých léků, které platily v roce 2009 před tzv. Janotovým balíčkem. Ten snížil na rok 2010 maximální cenu léků o 7 %. Státní ústav pro kontrolu léčiv (dále SÚKL) měl proto mít do konce loňského roku hotovou revizi lékových skupin a úpravu jejich cen (snížení). Revizi však nestihl u všech, a teď hrozí nebezpečí, že u léků, které revizí zatím neprošly, by cena mohla opět stoupnout. A zatížit peněženky nejen občanů, ale i státu.

„Chceme tomu zabránit, a proto jsme se záležitost rozhodli řešit nejrychlejším možným způsobem - poslaneckou iniciativou,“ vysvětluje poslanec Jiří Skalický (TOP 09 s podporou Starostů). Spolu s dalšími dvěma koaličními poslanci připravil novelu příslušného zákona, která regulaci cen léků, které ještě neprošly revizí, pro letošní rok sníží o 7 procent. „Budeme o ní jednat už na následující únorové schůzi poslanecké sněmovny, která začíná 1. února, a budeme se snažit, aby byla schválena co nejdříve. Tímto krokem lze ušetřit v nákladech zdravotních pojišťoven až 800 miliónů korun," dodal Jiří Skalický.

SÚKL má podle zákona každý rok povinnost přezkoumat a opravit ceny všech léků. Pravidelně regulovat má i lékové úhrady, to znamená tu část, kterou lidem za léky zaplatí pojišťovny.

Zákonná povinnost platí od ledna roku 2008, ceny i úhrady se měly za tu dobu celkem třikrát upravit. Za celé téměř tříleté období prošly revizí 2/3 úhrad léků. „Celý proces revize byl administrativně velmi složitý, což mimo jiné přispělo i k situaci, která nyní nastala,“ říká Jiří Skalický. „Proto kromě cenové regulace dojde v nejbližší době i k tomu, že se výrazně zjednoduší proces administrativně správní.  Situace, že se revize nestihne, by neměla nastávat,“ uzavírá poslanec.

Jiří Skalický
poslanec

V Praze dne 2. 1. 2011

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme