Janek: Nemocní se nedostatku kvalitní péče obávají zbytečně

Vyjádření poslance Michala Janeka

Pojišťovny musí plně zaplatit všechny typy standardních nitroočních čoček v zařízeních, které mají smlouvy na kompletní operace včetně nitrooční čočky.

17. 10. 2012

Mladá fronta dnes a Lidové noviny dnes zveřejnily informace o tom, že si lidé, kteří onemocní šedým zákalem, nebudou moci dovolit kvalitní léčbu. Důvodem má být plošné používání sporné levnější nitrooční čočky, která se mimo jiné také používá.

Osobně odmítám šíření této poplašné zprávy a její politické zneužívání. Jsem oční chirurg a také poslanec a tedy přímý účastník jednání ve VZP.  Nadále platí, že pojišťovny zaplatí pacientům všechny typy standardních nitroočních čoček v zařízeních, které mají smlouvy na tzv. balíčky - kompletní operace včetně nitrooční čočky,“ řekl Michal Janek, poslanec za TOP 09 a člen výboru pro zdravotnictví.

Není pravdou, že by se tento kritizovaný typ čočky stal jedinou používanou čočkou v rámci standardní péče. Nadále existují varianty jiných a dokonce dražších čoček, které Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí v plné míře. Jsou totiž případy, kdy se u konkrétního pacienta z medicínských důvodů nemohou použít levnější čočky.

Michal Janek
poslanec a lékař

V Praze 17. 10. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme