Investiční dohoda EU a Číny měla klást větší důraz na lidská práva

19. 1. 2021

Evropská unie a Čína dojednaly dohodu o investicích, která upravuje vzájemný vstup investorů z obou regionů na trhy. Dohoda však nezavazuje Čínu k ukončení praktik, které porušují lidská práva.

„Investiční dohoda mezi Čínou a Evropskou unií nezavazuje Čínu k ukončení provozu koncentračních táborů pro Ujgury, ani k nevyužívání otrocké práce, přestože mohla být prakticky jediným nástrojem Evropy, jak přimět Čínu k lepšímu dodržování lidských práv. Ačkoliv měla vláda České republiky možnost proces vyjednávání zastavit, bohužel tak neučinila,“ uvádí členka výboru pro evropské záležitosti Helena Langšádlová

Poslanecká sněmovna projedná zákon o prověřování zahraničních investic, který je diskutovaný zejména s ohledem na dodávky jaderných zařízení od firem mimo Evropskou unii a NATO.

„TOP 09 trvá na tom, že Rusko ani Čína nesmí být dodavateli či subdodavateli při stavbě jaderných bloků, avšak senátní návrh zákona je napsán tak nešťastně, že jeho přijetím by došlo k vážnému poškození naší ekonomiky, fakticky by znemožnil uskutečnění většiny zahraničních investic do nejvýznamnějších sektorů a paralyzoval by mechanismus pro prověřování zahraničních investic. TOP 09 proto podpoří původní návrh přijatý Poslaneckou sněmovnou,“ říká poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

V době růstu není možné mít větší deficit než loni

„Ministryně financí avizuje předložení novely zákona o státním rozpočtu na březen či duben letošního roku. TOP 09 vyzývá vládu, aby kromě promítnutí daňového balíčku navrhla významné úspory ve vládních výdajích. Není ospravedlnitelné, aby v letošním roce, kdy se již očekává mírný hospodářský růst, měla Česká republika vyšší deficit než v roce loňském,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme