Husák: Starostové jásají. Diskriminace je odstraněna

Odpad nebude nadále likvidován na úkor podpory školek či dopravní infrastruktury. Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona z dílny TOP 09, která zavádí spravedlivější výběr poplatků za odpad.

2. 5. 2012

Poslanci 2. 5. 2012 definitivně schválili návrh Jana Husáka, Heleny Langšádlové a Františka Laudáta, kteří před rokem (29. dubna 2011) předložili podnět na změnu zákona o místních poplatcích. Novela usilovala o to, aby poplatek za sběr a likvidaci komunálního odpadu více zohledňoval skutečné náklady obcí. Návrh se soustředil na dvě oblasti – na výši poplatků i na to, kdo je platí.

Poslanecká sněmovna rozhodla, že obce nemusejí nadále dotovat nakládání s odpadem na úkor jiných potřeb. Obce tak dosud např. místo rozšíření kapacity školek či oprav chodníků a cest musely dotovat svoz odpadů,“ říká iniciátor novely a dlouholetý starosta z Těšan Jan Husák. „Samotný návrh poplatky nezvyšuje. O jejich výši musí rozhodnout zastupitelstvo obce, a to na základě konkrétní situace a opravdových nákladů“, vysvětluje dále Husák a dodává: „Obce ale nesmí za žádných okolností zvýšit poplatek nad skutečné náklady rozpočítané na jednoho poplatníka.“

Novela zamezuje diskriminaci

Návrh ruší diskriminační zvýhodnění některých poplatníků. „V současnosti neplatí poplatek cizinci s povolením k dlouhodobému nebo trvalému pobytu, osoby pronajímající byty a také osoby užívající rodinné domy bez ohlášení trvalého pobytu. Tato neodůvodněná osvobození byla nyní odstraněna, aby ostatní občané, řádně přihlášení do obce, nemuseli „dotovat“ nepřihlášené,“ říká spolunavrhovatel František Laudát. Zákon zamezuje absurdním situacím, kdy například majitel apartmánu inkasuje od svých klientů peníze za pobyt, ale obec majiteli nesmí naúčtovat ani korunu za odpad, který po klientech vznikl.

Náklady na likvidaci odpadů

Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích zároveň umožní v případě nutnosti a oprávněnosti zvýšit obcím sazbu za likvidaci netříděných odpadů, a to z 250 korun až na maximální limit 750 korun. „TOP 09 děkuje všem zodpovědným občanům, kteří jsou ohleduplní k životnímu prostředí a třídí odpady, proto částka hrazená za tříděný odpad zůstane na 250 korunách, jako byla před deseti lety. Tím, že třídí, snižují celkovou výši nákladů a tedy i poplatek,“ vysvětluje možné rozhodnutí obcí místopředsedkyně rozpočtového výboru Helena Langšádlová.

Průměrný náklad na osobu a rok za nakládání s netříděným i tříděným odpadem činil v roce 2002 cca 480 korun, přičemž v roce 2010 necelých 900 korun.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09