Husák: Šéf ČTÚ připravil Čechy o levné volání a Česko o 8 miliard

Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák dnes vysvětloval poslancům důvody krachu aukce kmitočtů. Proč připravil Českou republiku o osm miliard a možnost levného volání, ale neobhájil. „Nejde o nepodařenou akci, nejde ani o omyl, jde o naprosto cílené zmaření příležitosti k rozvolnění trhu s telekomunikačními službami u nás, jež hraje do karet všem stávajícím operátorům,“ říká poslanec Jan Husák, podle kterého je nepřípustné, aby Dvořák zůstával v  ČTÚ i nadále.

21. 3. 2013

Ani po jednání sněmovního Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl není jasné, proč předseda ČTÚ v pátek 8. 3. 2013 rozhodl o ukončení aukce kmitočtů. „Pan Dvořák nepředstavil žádná relevantní data, studie ani modely, na základě kterých by mohl takto významnou aukci zrušit. To pouze svědčí o tom, že nejde o racionální, ale o účelové rozhodnutí. Pavel Dvořák hrubě porušil povinnosti předsedy a člena Rady ČTÚ, a měl by proto okamžitě z úřadu odejít,“ sdělil Husák.

Díky Dvořákovi budete volat stále za hodně

Podle Husáka Dvořák zrušením aukce nahrál do karet stávajícím mobilním operátorům, poškodil Českou republiku i české zákazníky. „Předseda Dvořák svým rozhodnutím oddálil investice do vysokorychlostního internetu a vstup konkurence, a tím pádem mohou operátoři českým zákazníkům i nadále účtovat přemrštěné ceny. Navíc připravil Českou republiku minimálně o 5 až 8 miliard, protože podle odhadů bude místo 20 miliard vysoutěžená cena v nové aukci právě o tuto částku nižší,“ řekl Husák.

Cílem aukce bylo přivést na český trh 4. mobilního operátora, který by nabídl nejmodernější služby mobilního vysokorychlostního internetu a byl zdravou konkurencí stávajícím operátorům. Rozhodnutí zrušit aukci tento záměr zruinovalo a výrazně oddálilo nástup nové konkurence. Sněmovní podvýbor pro elektronické komunikace a ICT průmysl nepřijal žádné usnesení. 

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

V Praze 21. 3. 2013

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme