Husák: Předseda ČTÚ Dvořák váhá, na ČTÚ by měl skončit úplně

V pátek Poslanec Jan Husák vyzval předsedu českého telekomunikačníHO úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka k odstoupení. Důvodem je krach aukce kmitočtů. Odstoupení Dvořáka pouze z funkce předsedy Rady je pro mě neakceptovatelné, Dvořák by měl zcela odejít z ČTÚ, řekl Husák.

11. 3. 2013

Po oznámení krachu aukce Jan Husák vyzval předsedu ČTÚ k okamžitému odstoupení z funkce a to se zatím neuskutečnilo. „Dvořákovo váhání není dobrá zpráva ani pro mě, ani pro spotřebitele. Pan Dvořák by neměl skončit pouze ve funkci předsedy, ale měl by skončit i jako člen Rady! Pokud by nerezignoval zcela, bude členem Rady až do roku 2015. Kolapsem aukce pan Dvořák dokázal nekompetentnost, a proto by neměl v ČTÚ dál působit v žádné pozici,“ vysvětlil Husák. Obdobná aukce totiž ještě nikdy nikde ve světě takovým fiaskem neskončila.

Dle předsedy ČTÚ Dvořáka byla aukce zastavena, protože nabídky přesáhly únosnou míru. „Špatné nastavení podmínek napomohlo nesmyslně šroubovat ceny. Dosavadním operátorům jde o obrovské zisky, rádi si připlatí jen proto, aby jim do rybníku nevnikla nová štika. Proto logicky do nekonečna přihazovali. Nechápu, proč to ČTÚ v podmínkách aukce nezohlednil,“ řekl Husák

„ČTÚ pod vedením Dvořáka aukci pokazil, aukce nenaplnila své cíle. Od začátku bylo jasné, že je aukce špatně nastavena. Již v červenci 2012 jsem upozorňoval, že nastavení aukce „nahrává“ do karet stávajícím mobilním operátorům, chtěl jsem například vyčlenit spektrum pouze pro nového operátora“, sdělil Husák. Tehdy Husák ČTÚ vyzval, aby podmínky aukce zatraktivnil pro vstup nového mobilního operátora, ale ČTÚ téměř všechny jeho připomínky odmítl.

Šance na levnější mobilní volání a internet v Česku je prozatím ztracena. „Bez nové štiky v rybníce zůstanou dosavadní 3 vypasení kapříci líní. Oni si konkurovat nechtějí, nechtějí dramaticky snižovat ceny na průměrnou evropskou úroveň. Zbytečně by přicházeli o peníze,“ konstatoval Husák

Husák se dlouhodobě snaží ve sněmovně prosadit alespoň svou novelu zákona, která bojuje proti nekalým praktikám operátorů. Novela jde do 2. čtení. „Bohužel operátoři si evidentně "obšlápli" poslance a zatím je většina z nich proti - bylo to teď vidět na jednání Hospodářského výboru. Pokusím se nyní podat takové kompromisní pozměňovací návrhy, abych ostatní poslance přesvědčil, že je dobré zákon schválit,“ dodal Husák. Cílem novely je totiž chránit zákazníky před nekalými praktikami operátorů a vytvoří podmínky pro jednání případných virtuálních operátorů, kteří rovněž mohou rozhýbat konkurenci na trhu telekomunikačních služeb.

Jan Husák
předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl PSP ČR