Husák: Komunisté by o restitucích neměli hlasovat

Poslanec Jan Husák vyzval poslance KSČM, aby se zdrželi hlasování o zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Jsou podle Jana Husáka podjatí. KSČM je přímým nástupcem KSČ, která v 50. letech církve doslova „okradla“ o jejich majetek. Poslanci KSČM by tedy neměli mít možnost o církevních restitucích hlasovat.

6. 6. 2012

Poslanec Husák tímto návrhem reaguje na možnou podjatost, kterou by při hlasování o zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi mohli mít poslanci KSČM. „KSČM se nikdy nedistancovala od činů své předchůdkyně spáchaných na obyvatelstvu Československa, nikdy neodsoudila nesmyslné popravy nevinných osob, nikdy nepožádala občany o prominutí napáchaných chyb. Proto je evidentní, že odnětím majetku církvím v 50. letech plně souhlasí a může ty činy i nadále krýt,“ shrnuje důvody možné podjatosti Jan Husák, místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a STAN.

Podle Jana Husáka to potvrzují slova z vystoupení poslance Grebeníčka v rozpravě o restitučním zákonu. „Byla to jen snůška demagogických lží. Je to podobné, jako by zloděj chtěl rozhodovat o tom, co se vrátí oběti, kterou sám předtím okradl, shrnul Husák a dodal: „Vyzývám poslance KSČM, aby se celému národu omluvili a vzdali se práva hlasovat o zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi“.

Jan Husák
poslanec

V Praze 6. 6. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme