Heger: O výši poplatků teprve jednat budeme

Reakce Ministerstva zdravotnictví na médii avizované zvyšování poplatků

24. 3. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger předložil na jednání lídrů stran vládní koalice K9 komplexní materiál s návrhy řešení financování českého zdravotnictví v následujících obdobích.  Tento návrh obsahuje širokou škálu opatření, která mají pomoci překlenout předpokládaný výpadek ve financování zdravotnictví. Bohužel česká média vytrhla z kontextu pouze jednu z částí navrhovaných opatření a nepřesně informovala českou veřejnost, že ministerstvo zdravotnictví plánuje výrazné zvýšení regulačních poplatků. Jejich úprava je v návrhu uvedena v maximalistické podobě a jejich finální podoba se bude ještě dále kultivovat. Navíc se jedná pouze o jedno z mnoha opatření, která jsou určena k dalšímu jednání a kombinování.

Zavádění těchto opatření je pro české zdravotnictví zcela nezbytné. Vzhledem k očekávanému zvýšení daně z přidané hodnoty můžeme v roce 2012 očekávat až 4miliardový propad financí ve zdravotnictví a další 6-7miliardový propad v roce 2013. Finance jsou potřeba rovněž na přislíbené zvýšené platy lékařů, předpokládané zvyšování mezd středního zdravotnického personálu a na sanování inflace. Na tak velký propad financí není možné nalézt prostředky pouze cestou úspor v systému samotném, ale je třeba nalézt i prostředky uvnitř systému. Například zvyšováním efektivity vynakládání prostředků ve zdravotnictví, snižováním počtu akutních lůžek, změnou úhradových mechanismů, zavedením DRG, omezení investičních aktivit apod.

Úspory budou generovány rovněž díky plánované reformě zdravotnictví a zavedením standardů a nadstandardů. Další z možných variant k překlenutí předpokládaného výpadku ve financování zdravotnictví je zvýšení odvodů za státní pojištěnce, zvýšení procenta odvodů ze zaměstnanců nebo zvýšení některých regulačních poplatků. V jakém rozsahu však nelze nyní říci. Optimální by bylo řešení prostřednictvím vzájemné kombinace různých opatření.

Samozřejmě jsme si plně vědomi, že v návaznosti na případné změny budeme muset reagovat také v oblasti sociální, a to v součinnosti s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR.

Ministerstvo zdravotnictví
Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme