Hanáková: K budoucímu zajištění prodeje licencí k filmům

Komentář ministryně kultury Aleny Hanákové

Státní Fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie spravuje filmy vyrobené Filmovým studiem Barrandov a Zlín a zveřejněné v letech 1965-1991.

11. 11. 2012

V současné době vykonává správu tohoto filmového archivu prostřednictvím společnosti Ateliéry Bonton Zlín, a.s. S touto společností má Fond uzavřenu Smlouvu o správě práv na dobu určitou do konce roku 2013 s možností uzavírat v tomto období i smlouvy s licenční dobou do konce roku 2014.

S ohledem na blížící se konec této Smlouvy připravuje nyní Fond koncesní řízení, které zajistí výběr nejvhodnějšího nového správce filmového archivu, způsob obchodování s filmy a nastavení budoucí spolupráce mezi Fondem a novým správcem. Vzhledem k tomu, že činnost vykonávaná správcem archivu je velmi specifická, Fond se nyní intenzivně snaží o nastavení takových parametrů nové smlouvy a podmínek na osobu nového správce, aby obchodování s filmy probíhalo maximálně transparentně a pod dohledem Fondu tak, abychom se vyvarovali některých chyb, kterých se při obchodování dopustil Fond v minulosti jako např. vydávání umělecky hodnotných kinematografických děl v podobě příbalů ke spotřebnímu zboží apod.

Výše povinného odvodu z prodeje starších filmů do Fondu bude minimálně 40 milionů korun ročně. Výše tohoto odvodu byla stanovena po zvážení všech dostupných informací a domníváme se, že tato garance je přiměřená. V neposlední řadě výši této garance prověří koncesní řízení.

Výsledky koncesního řízení budou známy v průběhu příštího roku, protože musí být dodrženy nezbytné zákonem stanovené lhůty takového řízení.

Nastane-li taková situace, že v rámci koncesního řízení nebude vybrán obchodní partner nebo že bude koncesní řízení napadeno a nebude uzavřena koncesní smlouva, pak v takovém případě může s filmy po přechodné období obchodovat a poskytovat příslušné licence sám Fond.

Vzhledem k tomu, že příjem z prodeje licencí starých filmů je významným zdrojem příjmů Fondu a tudíž i zdrojem, ze kterého Fond podporuje nové projekty ať už na výrobu nových českých filmů, na filmové festivaly nebo digitalizaci kin, v žádném případě by Fond nedopustil, aby obchodování s filmy bylo přerušeno.

Televizní licence na vysílání filmů mohou být nyní prostřednictvím Ateliéru Bonton Zlín, a.s. poskytovány do konce roku 2014 a nepředpokládáme, že by nebyly poskytnuty. Pro nejbližší dva roky je tedy poskytování licencí zajištěno. Pro rok 2015 pak bude smlouvy uzavírat nový obchodní partner anebo ve výjimečném případě sám Fond. V žádném případě tak nenastane proluka v poskytování TV licencí, ani na film Tři oříšky pro Popelku, ani na žádný jiný.

Stávající mediální tlak považujeme především za počátek boje o tuto koncesi, neboť reálně v tuto chvíli nehrozí žádné potíže v poskytování licencí.

Ministerstvo kultury

parlamentnilisty.cz, 11. 11. 2012

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme