Gazdík: Stát v případě skladu ve Vrběticích pochybil

12. 12. 2014

Stát chyboval v případě zajištění bezpečnosti muničního skladu na Zlínsku. Situaci v okolí obce Vlachovice – Vrbětice dnes projednává mimořádně sněmovna také na návrh místopředsedy a poslance Petra Gazdíka (klub TOP 09 a Starostové).

Petr Gazdík navrhne sněmovně, aby jednoznačně konstatovala systémové pochybení při skladování munice a žádala po ministerstvu obrany důslednou kontrolu všech areálů se sklady munice.

Situace, kdy se kvůli nedůslednosti státu dostanou do ohrožení života občané, by se rozhodně neměla opakovat. Jediné, co chceme po ministrech a státních zaměstnancích, jsou jasné předpisy a pravidla pro provoz muničních skladů a jejich kontrola,“ říká místopředseda sněmovny a zlínský krajský zastupitel Petr Gazdík.

Před poslanci promluvil také starosta obce Vlachovice – Vrbětice, kde krizová situace už týdny ohrožuje obyvatele. „Žádám, aby byly vypovězeny všechny nájemní smlouvy ve skladech, aby byla munice co nejdříve dočasně zajištěna, delaborována a odvezena. Chtěl bych rovněž objasnit, jaká konkrétní munice se ve skladech skutečně nalézá, protože to je zásadní pro zodpovězení otázky, proč k výbuchu mohlo dojít,“ řekl starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák (STAN) a dodal: „Samozřejmě bych si přál, aby veškerá munice byla odvezena do Vánoc, ale to je nemožné. Svátky prožijeme bohužel ve strachu a je nepochybné, že si zasloužíme náležitou omluvu. Přivítal jsem proto slova pana ministra financí, že občanům z dotčených obcí náleží odškodnění.“ 

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme