Gazdík: Hejtman Hašek se mýlí, stát dofinancuje pouze podíly obcí a měst na evropských projektech

23. 9. 2010

K informaci novinek.cz ohledně o dofinancování projektů regionálních operačních programů (ROP) při využívání prostředků EU ze zdrojů státního rozpočtu uvádíme, že není pravdivá informace, že by stát financoval projekty krajů. Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík již minulý týden jednal s ministrem financí o situaci financování regionálních operačních programů (ROP). Rovněž v úterý 20. září starostovské hnutí informovalo představitele obcí a měst, že situace spěje v regionálních operačních programů k řešení, kdy stát by kryl tyto prostředky na stávající anebo již vypsané výzvy projektů obcí a měst.

Grémium starostů sdružených v hnutí Starostové a nezávislí na počátku září vyzvalo předsedu poslaneckého klubu TOP09 a Starostové, aby se svým vlivem zasadil, aby obětí situace financování regionálních operačních programů nebyla obce a města. „Bylo přislíbeno, že 1,1 miliardy korun bude stát směřovat ze státního rozpočtu na dofinancování povinného podílu u projektů obcí a měst, neziskových organizací a podnikatelských subjektů,“ uvedl starostům Petr Gazdík. Projekty krajů však financovány ze státního rozpočtu nebudou. „Rozpočtová situace to nedovoluje, nadto kraje podle informací Ministerstva financí mají dostatečné vlastní zdroje na financování tohoto povinného podílu, zvláště když financují předvolební sliby ČSSD o bezplatné dopravě či proplácení zdravotnických poplatků," doplnil Gazdík.

Ten zároveň představitele obcí a měst upozornil, že pro výzvy, jež budou vypisovány v dalších obdobích, již však situace státního rozpočtu neumožňuje financovat povinný 15% podíl v rozsahu 7,5% státem ani pro obce a města. „Jsem rád, že obce a města budou nadále vědět, za jakých podmínek budou využívat prostředky EU. Obce skutečně nemohly být obětí situace neschopnosti představitelů krajů vyjednat prostředky u státu,“ uzavřel Gazdík.

Organizační oddělení hnutí

Petr Gazdík, 605 707 757