Gazdík: Bezradné ČSSD rádi pomůžeme

Od roku 2009 bylo jednou z hlavních priorit vznikající TOP 09 přesně nastavit pravidla pro transparentní financování. Nyní TOP 09 a Starostové nabízejí, že své prověřené a solidní know-how poskytnou Lidovému domu.

6. 6. 2012

Za čtyři roky své existence TOP 09 vybudovala soubor pravidel, která garantují seriózní hospodaření zcela otevřené kontrole veřejnosti, opozice a médií. Včerejší projev Davida Ratha, v němž zpochybnil financování ČSSD („… i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb…“), inspiroval TOP 09 k nabídce, že své vnitřní předpisy, v mnohém jdoucí nad rámec zákonem daných povinností, poskytne sociálním demokratům jako pomoc pro zprůhlednění finančních toků proudících z a do Lidového domu.

Starostové a nezávislí naposledy vyzvali ČSSD k tomu, aby odkryla své financování, na svém květnovém sněmu,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. „Jelikož naše výzva vyslyšena nebyla, chtěli bychom bezradné ČSSD, často hlasitě volající po limitech a jiných umělých pravidlech, nabídnout vážně míněnou pomoc,“ dodal Petr Gazdík.

TOP 09 a Starostové tak nabízejí ČSSD asistenci při zavádění následujících opatření:

průběžné zveřejňování všech dárců a darů na internetu, schvalování darů nad 10 tisíc vedením strany, prověřování dárců z veřejně dostupných zdrojů,

zveřejnění jasných pravidel pro přijímání nehotovostních darů,

zveřejňování veškerých příjmů strany na internetu,

přijímání členských příspěvků pouze bezhotovostní formou,

zveřejňování detailních rozpisů výdajů na volební kampaně,

zveřejňování výročních zpráv na internetu.

„Základním pravidlem transparentního financování je ovšem vždy poctivost,“ shrnuje místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09